Dostupni linkovi

Vučić: Za Srbiju važno da osigura kontinuirano snabdevanje energentima


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u ponedeljak, 12. jula, u Beogradu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za energetsku diplomatiju Kurtom Donelijem (Kurt Donnelly), kojem je rekao da je za Srbiju važno da osigura energetsku bezbednost, odnosno kontinuirano snabdevanje energentima, za kojima rastu potrebe.

Američki diplomata Doneli istakao je da je za administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) energetika jedno od klјučnih pitanja ekonomije, ali i spolјne politike, s obzirom na to da SAD žele da budu globalni lider u borbi protiv klimatskih promena.

Vučić je s tim u vezi, kako se navodi u saopštenju, rekao da su doneta četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike koji omogućavaju energetsku tranziciju i doprinose ostvarivanju cilјa klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Savet Evropske unije (EU) usvojio je 28. juna prvi evropski zakon o klimi, koji za cilj ima klimatski neutralnu EU do 2050 godine.


Vučić je, takođe, naveo da je opredelјenje Srbije diversifikacija izvora i pravaca snabdevanja gasom.

I predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je nešto ranije u toku dana sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za energetsku diplomatiju Kurtom Donelijem, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju sa medijima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić na sastanku sa Kurtom Donelijem
Premijerka Srbije Ana Brnabić na sastanku sa Kurtom Donelijem

Kako je saopšteno, razgovaralo se o saradnji dveju zemalja u oblasti energetske efikasnosti, energetskoj bezbednosti i prelasku na zelenu ekonomiju.

Premijerka Brnabić je, kako se navodi, istakla da je Srbija usvojila nekoliko važnih zakona iz oblasti rudarstva i energetike koji će značajno uticati na „zelenu tranziciju“, kao i da se značajna sredstva ulažu u ugradnju filtera u srpskim fabrikama, što bi trebalo da dovede do smanjenja zagađenja vazduha i životne sredine.

Brnabić je, kako je saopšteno, naglasila da je Srbija posvećena ostvarenju cilja klimatske neutralnosti do 2050. godine, a Doneli rekao da u potpunosti ohrabruje Beograd da pruži puni doprinos borbi protiv klimatskih promena.

Američki diplomata Kurt Doneli je, kako se navodi, istakao da je nova američka administracija među glavne ciljeve postavila upravo oblast energetike, a u fokusu su energetska sigurnost i koncept energetske pravičnosti, kako bi građani širom sveta imali dovoljno energije i stvorili uslove za kreiranje novih i boljih poslova i radnih mesta.

XS
SM
MD
LG