Dostupni linkovi

Vučić: Jasno da Kurti ne želi sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotoarhiv, jul 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotoarhiv, jul 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 15. septembra izjavio da je njemu bilo "jasno od početka" da premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti ne želi "bilo kakav sporazum" prema kom bi morao da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom a pre "onoga što on (Kurti) naziva neformalnim priznanjem".

Vučić je to izjavio odgovarajući na novinarska pitanja tokom prikaza naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u Nišu, na jugu zemlje.

"Ja sam zahvalan ljudima u Evropskoj uniji (EU) koji su ipak jasno stavili do znanja ko je taj ko je odgovoran", rekao je Vučić.

On je takođe naveo da neće učiniti ništa što bi naštetilo interesima Srbije.

Poslednja runda dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija u Briselu završena je 14. septembra bez pomaka u normalizaciji odnosa.

To je prvi susret Vučića i Kurtija nakon izbijanja nasilja na severu Kosova krajem maja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) je preneo da su dve strane imale suprotstavljene pozicije, da je Kurti prvo želeo politički aspekt normalizacije, dok je Srbija želela da počne formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

On je rekao da kosovski premijer nije prihvatio kompromisni predlog Evropske unije (EU).

Prema Boreljevim rečima, Kurti je smatrao da prvi korak treba da bude prepoznavanje Kosova kao nezavisne države.

Kurti je, pak, izjavio da na sastanku "ni sa srpske strane niti sa strane Brisela nije bilo nikakvih papira kao predloga".

Vučić je nakon sastanka u Briselu 14. septembra u obraćanju novinarima rekao da je Srbija "prihvatila kompromisni predlog EU".

"Mi moramo da nastavimo da razgovaramo", poručio je tada Vučić.

Američki Stejt Department je pak u izjavi za Radio Slobodna Evropa izrazio razočaranje što u novoj rundi dijaloga Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa nije postignut napredak.

"Očekujemo da obe zemlje ozbiljno shvate svoje obaveze prema Sporazumu o normalizaciji odnosa koji su postigle ranije ove godine. Vreme ističe. Želimo da vidimo napredak u pogledu postojećih i prethodnih obaveza preuzetih u dijalogu i Ohridskom sporazumu, uključujući osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je portparol američkog Stejt Departmenta 14. septembra za Radio Slobodna Evropa.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom dogovoreno je Briselskim sporazumom koji su dve strane postigle 2013.

Zvanična Priština uporno odbija da je formira uz obrazloženje da nije u skladu sa zakonima Kosova, odnosno da nisu moguća monoetnička udruženja.

Formiranje Zajednice zahtevaju EU i Sjedinjene Američke Države.

XS
SM
MD
LG