Dostupni linkovi

Vučić: Članovi Belivukove grupe nisu obezbeđivali moju inaugruaciju


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotografija iz arhive.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotografija iz arhive.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka nisu obezbeđivali njegovu inauguraciju 2017. u Beogradu već da je, kako je rekao, "moguće da je neko od njih tada došao".

"Pri tome oni do tada nisu počinili nijedno ubistvo, niti bilo šta. I nikad nisu obezbeđivali skup, niti su dobili od nas bilo kakvu dozvolu, niti smo ih plaćali za tako nešto.", rekao je Vučić u intervjuu za NIN.

Belivuku i Miljkoviću se već sudi za niz teških krivičnih dela, među kojima su ubistva, otmica i silovanje, trgovina drogom i oružjem.

Deo opozicije je više puta izneo tvrdnje da su članovi grupe Veljka Belivuka bili deo ličnog obezbeđenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom otvaranja atletskog stadiona u Novom Pazaru 2017. i njegove inauguracije iste godine.

Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) je i ranije te tvrdnje demantovala.

Na konstataciju da za generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića postoji policijska beleška koja dokazuje da je u vrlo bliskim odnosima s grupom Belivuka, Vučić je odgovorio da "policijska beleška nikada ne dokazuje ništa, ona može samo da ukaže na nešto".

Prema njegovim rečima, "to je ispitano do kraja" i pokazalo se da Nedić "nije učestvovao u kriminalnim radnjama".

"Dakle, nekoga možete da gonite ako postoji biće krivičnog dela, a ne na osnovu novinarskih napisa. Država nije tabloid", rekao je Vučić.

Vojni sindikat Srbije je 2017. podneo krivičnu prijavu protiv nadležnih u vojsci, zbog toga što su Belivuk i drugi članovi njegove grupe vežbali pucanje na državnom vojnom strelištu. Prema tim navodima, sa njima je u društvu bio je i Novak Nedić.

Vojska je demantovala te navode, a Osnovno tužilaštvo u Pančevu je istragu o tom slučaju obustavilo 2018. godine, pošto su dokazi nestali.

Belivuk i Miljković su, zajedno sa više od 15 članova kriminalne grupe, uhapšeni u velikoj policijskoj akciji 4. februara 2021. godine.

Oni su nakon hapšenja negirali navode iz optužnice da su odgovorni za dela koja im se stavljaju na teret i optužili najviše predstavnike države, konkretno predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, da su od njih tražili usluge.

I Vučić i Vulin su to demantovali.

Belivuk (36), kome je nadimak Velja Nevolja, važi za vođu navijača fudbalskog kluba "Partizan", odnosno navijačke grupe "Principi", nastale od bivše grupe "Janjičari".

Belivuk je u medijima označen kao navodni član "kavačkog" kriminalnog klana.

Pet stvari koje treba znati o 'slučaju Belivuk' u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG