Dostupni linkovi

Vučić sa episkopima SPC: Biće pritisaka zbog Kosova


Porfirije, Vučić i Dodik na ručku sa episkopima Srpske pravoslavne crkve u Predsedništvu u Beogradu, 27. maj
Porfirije, Vučić i Dodik na ručku sa episkopima Srpske pravoslavne crkve u Predsedništvu u Beogradu, 27. maj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. maja, posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem i episkopima Srpske pravoslavne crkve (SPC), da će biti "izvršeni dodatni pritisci na Srbiju po pitanju Kosova" i da Grčka diže odnose sa Kosovom na viši nivo.

"Vrlo je teška situacija za nas. Pozvali smo grčkog ambasadora na razgovor, ali nismo preduzimali nikakve mere, jer se uzdamo u prijateljstvo i nadamo se da neće ići sa daljim merama i približavanjima", rekao je Vučić za televiziju Pink.

On je rekao da će "moliti Grčku da se to ne desi".

"To je problem jer se time ne pokazuje samo da bi Evropa po pitanju Kosova mogla biti ujedinjena protiv interesa Srbije, već i zbog činjenice da je to suprotno međunarodnom pravnom poretku", rekao je Vučić.

On je dodao da će i "kroz regionalne inicijative biti pokušaja da se obezbedi kosovska nezavisnost".

"Nudiće neka rešenja koja se na prvi pogled čine dobrim, ali iza toga se de fakto krije priznanje, naveo je Vučić.

Vučić je organizovao ručak za poglavara SPC Porfirija i episkope, učesnike Sabora SPC.

Ručak je organizovan u zgradi Predsedništva Srbije, a predstavnike SPC je uz Vučića dočekao i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

U Beogradu je u toku zasedanje Sabora SPC, koje je počelo 25. maja, a na kojem je jedna od glavnih tema izbor novih episkopa - u mitropoliji crnogorsko-primorskoj, zagrebačko-ljubljanskoj i u valjevskoj eparhiji.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije umro je u oktobru 2020. od posledica zaraze korona virusom, a na njegovom mestu je trenutno kao administrator episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, kojeg su Amfilohijeve pristalice od ranije videle kao njegovog naslednika.

Od COVID-19 preminuo je i episkop valjevski Milutin, dok je mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno prelaskom dosadašnjeg mitropolita Porfirija na čelo SPC. Porfirije je zamenio patrijarha Irineja, koji je preminuo u novembru prošle godine, takođe od posledica korona virusa.

Tema Sabora je i Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC, kojim bi trebalo da budu regulisana prava i obaveze između države i crkve.

Iz SPC je ranije saopšteno da će javnost biti obaveštena o zaključcima Sabora.

XS
SM
MD
LG