Dostupni linkovi

Vučić u Minhenu sa Boreljom: Srbiji snažno zamereno neuvođenje sankcija Rusiji


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se 18. februara, drugog dana Minhenske konferencije o bezbednosti, sastao s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom (Josep Borrell) sa kojim je imao, kako je napisao, "otvoren razgovor" i "pripreme za nastavka dijaloga između Beograda i Prištine".

"Srbiji je snažno zamereno neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji", napisao je Vučić na svom Instagram profilu i dodao da se razgovori uskoro nastavljaju.


Sastanku je prisustvovao i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, prema slikama koje je Vučić priložio na Instagram profilu.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Boreljom razgovarao i o "pripremama potencijalnih razgovora" sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Borelj je zakazao dijalog na visokom nivou Vučića i Kurtija za 27. februar.

"Rekao sam ja sam za razgovor uvek spreman ali zna se o čemu mora da se govori, to je Zajednica srpskih opština. Srbija nikada nije bežala od dijaloga, neće da se sklanja od dijaloga. Srbija je spremna da radi i na svemu što je rekla da će da radi i na implementaciji iz francusko-nemačkog sporazuma i sve drugo, ali znate kakav je redosled poteza i kako stvari idu", rekao je Vučić.

Vučić je za TV Pink rekao da ga je Borelj pitao da li je optimista a da je on odgovorio da nije preveliki optimista.

Predsednik Srbije je rekao da je na Minhenskoj konferenciji o bezbednsti dominantna tema Ukrajina. Ocenio je da ne izgleda da će mir skoro osim ako jedna strana ne pobedi a da ne izgleda da jedna strana može da pobedi brzo, i dodao da to donosi nove političke reperkusije za Srbiju.

Vučić je tokom dva dana u Minhenu razgovarao i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, kao i s premijerom Grčke i britanskim ministrom spoljnih poslova. Razgovarao je i sa premijerom Severne Makedonije i državnom sekretarkom u ministarstvu ekonomije Nemačke.

On je rekao da je važno da su predstavnici Srbije bili u Minhenu da mogu da kažu stav Srbije i ukazao da su tu bili i predsednica Kosova Vljosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

Rekao je da je posebno dugo spremao razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, ali da se srpska strana dobro spremila i da je dobro izneto šta su stavovi Srbije kao i da je "pomalo zadovoljan" tim sastankom.

Vučić je rekao da je sastanak sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom bio svakako najvažniji, ali da su za Srbiju važni i sastanci sa Borelom, sa ljudima iz regiona, sa državnom sekretarkom nemačkog ministarstva ekonomije.

"To su mnogo važne stvari za nas, nema ovde nevažnih stvari", rekao je Vučić.

'Srbija mora da bude spremna na to da će još dugo da se plaćaju posledice rata u Ukrajini'

Vučić je izjavio da Srbija mora da bude spremna na to da će još dugo da se plaćaju posledice rata u Ukrajini."Moramo da donosimo racionalne odluke. Koliko rezervi gasa imamo, kako da ih sačuvamo za sledeću zimu, kako da zakupimo dodatne rezerve i još mnogo toga", istakao je Vučić u izjavi za televiziju Pink iz Minhena.

On je ukazao i da građani moraju da se "naviknu" na to da će stvari da se menjaju i da Srbija mora da se prilagođava tim promenama da bi opstala, prenosi Beta.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG