Dostupni linkovi

Vučić: Promene u Vašingtonskom sporazumu samo uz konsultaciju sa Srbijom


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je 14. januara, da ako neko želi nešto da menja u Vašingtonskom sporazumu koji je Srbija potpisala, mora najpre da razgovara sa Srbijom.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije nakon otvaranja Gondole na Zlatiboru, šta očekuje od sastanka specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i šefa Biroa Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju Filipa Rikera, Vučić je kazao da “nije ništa gotovo samo zato što su se sreli Amerikanci i Evropljani, ili Nemci”.

Novinarsko pitanje sugeriasalo je da bi na tom sastanku moglo doći do izvesnih promena Vašingtonskog sporazuma, ali zvanične potvrde ove informacije za sada nema.

"Interesantno mi je da svi koji su kritikovali Vašingtonski sporazum, govoreći da nije u korist Srbije, sada uglavnom ćute, jer su predstavnici kosovskih Albanaca i neki u Evropi protiv tog dokumenta", rekao je Vučić i naglasio da za deo koji je Srbija potpisala, neko mora Srbiju da pita.

"Lepo je što su se sastali, ali o delu koji je Srbija potpisala i prihvatila, neko mora sa Srbijom da razgovara. Mi smo spremni da razgovaramo sa svima", istakao je on.

Vašingtonski sporazum su sa Sjedinjenim Američkim Državama 4. septembra u Beloj kući potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. Taj sporazum između ostalog ima za cilj da pomogne u stvaranju povoljnog trenutka za ekonomsku normalizaciju između Srbije i Kosova.

Vakcinisaću se kad ja budem hteo

Odgovarajući na pitanja novinara da li će se i kada on kao predsednik Srbije vakcinisati protiv korona virusa, Vučić je pozvao sve građane da se prijave i prime vakcinu protiv korona virusa, navodeći da će on sačekati svoj red, kao i svi obični građani.

"Nisam se ja vakcinisao, niti moji roditelji koji imaju više od 70 godina i koji bi trebalo da budu neki prioritet. Kad primim vakcinu, primiću", rekao je Vučić.

Kako je rekao, u toku današnjeg dana, od kada građani Srbije za vakcinaciju mogu da se prijave i preko kol centra, na taj način već se prijavilo 17.000 ljudi.

Očekujem da ćemo vakcinisati 80 odsto nacije, a verujem da ćemo imati više od 90 odsto zahteva. Ja ću, kao i obični građani da sačekam da primim vakcinu, ali pozivam ljude da se vakcinišu”, rekao je Vučić i napomenuo da to govori koliko su u manjini oni sa "besmislenim teorijama zavere".

On je rekao da Srbija neće dobiti kineske vakcine protiv korone kompanije Sinovak, koja nije pokazala veliku efikasnost, već se razgovara s proizvođačem Sinofarm.

Presuda protiv mene dokaz da je pravosuđe nezavisno

Komentarišući presudu po kojoj mora da plati 200.000 dinara lideru Dveri Bošku Obradoviću zbog uvrede časti, Vučić je rekao da je to dokaz da je srpsko pravosuđe nezavisno i da se njime ne upravlja iz političkih centara.

"Možda bih mogao da kažem da se upravlja iz nekih drugih političkih centara, imajući u vidu nekadašnje reforme. Ali pokazalo se da je Srbija normalna zemlja", rekao je Vučić.

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je pre dva dana prvostepenu presudu kojom se Vučić obavezuje da Obradoviću plati 200.000 dinara sa kamatom zbog povrede ugleda i časti, odnosno zbog toga što ga je nazvao “lopovom i fašistom”.

Vučić je rekao da su to radili advokati, a da on nije bio na suđenjima, ali da ni posle presude svoje mišljenje "nije promenio ni za jotu".

Frilenseri mogu da prete, ali porez mora da se plati

Upitan da prokomentariše najavljenu radikalizaciju protesta frilensera koji od države traže da se pronađe način na koji bi mogli da regulišu svoje poreske obaveze, Vučić je poručio da protesti nisu nikakvo rešenje i da oni jedino mogu sa državom da pregovaraju o tome od kada treba da se plati porez, a ne da li ga treba platiti.

Na pitanje novinara da li država ima plan kako da reši pitanje naplate poreza frilenserim, Vučicć je odgovorio da je već rekao da postoji prostor da se pregovara.

Poreski udar na frilensere u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

"Protesti nisu rešenje za bilo šta, već sam rekao da ima prostora da se razgovara, ali ne da li će da plaćaju ili ne porez već o tome da se vidi od kada da se plaća porez. A, o tome, da li ćete da platite porez se ne pregovara i nikada se neće pregovarati", poručio je Vučić.

Veliki broj frilensera, odnosno radnika koji ostvaruju zaradu radeći po potrebi za strane kompanije preko interneta, po mišljenu Poreske uprave krši zakon neplaćanjem poreza i doprinosa na prihode koje dobijaju iz inostranstva. Frilenseri, sa druge strane, navode da su porezi previsoki a da je način njihovog naplaćivanja netransparentan.

XS
SM
MD
LG