Dostupni linkovi

Vučić: Ne bih potpisao zakon o istopolnim zajednicama


Detalj sa Parade ponosa u Beogradu (septembar 2016)
Detalj sa Parade ponosa u Beogradu (septembar 2016)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je svojom funkcijom obavezan da štiti Ustav, zbog čega ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skupština usvoji.

On je u intervjuu za dnevni list Blic 1. maja rekao da ne isključuje mogućnost da se u najavljenim izmenama Ustava, koje se trenutno tiču samo pravosuđa, uključe i odredbe koje bi omogućile takvim manjinskim zajednicama da ostvari svoja prava, ali da je najviši pravni dokument za sada jasan.

"Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je takođe rekao da je svoj lični odnos prema tom zakonu pokazao "izborom Ane Brnabić za premijera", ali da istovremeno nije "gorljivi zagovornik" istopolnih zajednica.

Dodao da ga ne interesuju reakcije zagovornika ili protivnika istopolnih zajednica, već da Srbija treba da postane "moderna i normalna zemlja", ali u kojoj se poštuje pravni poredak.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Srbije, koje je pokrenulo proceduru za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, nisu odgovorili na molbu RSE za komentar povodom izjave predsednika Srbije.

Da li Zakon omogućava brak istopolnih partnera?

Prema Nacrtu Zakona o istopolnim zajednicama, koji je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava objavilo u martu ove godine, ovaj pravni akt neće priznati istopolni brak, koji je Ustavom Srbije definisan kao zajednica muškarca i žene, niti će istopolnim partnerima omogućiti usvajanje dece.

Zakon će istopolnim parovima dozvoliti registraciju partnerstva kako bi dobili neka od osnovnih prava koja do danas nemaju, poput prava na podelu imovine, nasleđivanja partnera ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti, te posete partnera u bolnici ili zatvoru.

Nacrt Zakona je početkom aprila upućen svim ministarstvima, a prema proceduri, trebalo bi da ga usvoji Vlada, a potom i Skupština Srbije. Bez potpisa predsednika Republike, Zakon ne može da stupi na snagu.

Srbija je kao članica Saveta Evrope (SE) dužna da donese ovaj Zakon. Prema presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2015. godine u slučaju "Oliari i drugi protiv Italije", svaka država članica SE mora pravno da reguliše zajednicu života dve osobe istog pola.

Danas 47 zemalja u svetu priznaje brak ili registraciju istopolnih parova.

XS
SM
MD
LG