Dostupni linkovi

Vučić: Ne očekujem formiranje ZSO


Ne očekujem da će vlasti u Prištini ikada formirati Zajednicu srpskih opština, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Srbije i Kosova u Briselu, rekao da je važno šta će na tom sastanku reći predstavnici Evropske unije (EU), kao supotpisnici Briselskog sporazuma, a ne kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti.

„Oni dolaze ovde misleći da će jedan da mi zavrne ruku, a drugi da mi zavrne šiju, pa ću ja da kažem - Dajte da potpišem nezavisnost Kosova. Za one koji očekuju da ćemo potpisati nezavisnost takozvanog Kosova, mogu da kažem da se to nikada neće desiti”, rekao je, između ostalog, Vučić za Televiziju Pink.

Ocenio je da građani Srbije od svojih predstavnika na tim razgovorima očekuju „ne” o svakom pitanju i dodao da lično nije za zamrznuti konflikt.

“Prištinska strana predložila je razgovor o nestalima. Srbija je odgovorila na svaki od 21 zahteva albanske strane, obavila iskopavanja i na četiri mesta našla tela žrtava, dok Priština nije odgovorila na devet od 10 zahteva Srbije, naveo je Vučič i dodao da se u mrtvačnici u Prištini nalazi 350 ostataka tela o kojima nikada nije stigao odgovor o rezultatima njihove DNK analize.

Predstavnici Beograda i Prištine u martu 2011, nakon što je 2008. Kosovo proglasilo nezavisnost, uz posredstvo Evropske unije započeli su dijalog o normalizaciji odnosa, najpre o tehničkim pitanjima kao što su sloboda kretanja, lična dokumenta, carina, katastar, međusobno priznanje diploma, integrisano upravljanje granicom i predstavljanje Kosova u međudržavnim forumima za saradnju u regionu Jugoistočne Evrope.

Dve strane su 2013. postigle Briselski sporazum sa principima na osnovu kojih se reguliše normalizacija onosa, a čije glavne tačke su formiranje Zajednice opština (ZSO) u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu, formiranje Kosovske policije, kao i integrisanje sudskih vlasti u pravni sistem Kosova. ZSO do danas nije oformljena.

Nakon što je Aljbin Kurti 22. marta u Prištini izabran za predsednika Vlade Kosova, on će se 15. juna prvi put u Briselu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je ranije najavljeno iz Evropske komisije (EK), evropski zvaničnici prethodno će posebno razgovarati sa Kurtijem i Vučićem da bi uoči zajedničkog sastanka utvrdili sa kakvim predlozima su doputovale dve strane.

XS
SM
MD
LG