Dostupni linkovi

Vučić: Jedna velika sila kreće u zvanično traženje povlačenja KFOR-a i UNMIK-a


Presednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posjete centru za vakcinaciju
Presednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posjete centru za vakcinaciju

"Srbija je iz obaveštajnih izvora dobila informaciju da će jedna od velikih sila uskoro krenuti u zvanično traženje povlačenja snaga KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova", rekao je novinarima predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da ne može da kaže o kojoj sili je reč, ali da su u pitanju obaveštajni podaci iz oficijelnih izvora.

Tokom obilaska punkta za vakcinaciju u beogradskoj kasarni „Dedinje“, Vučić je rekao i da je Priština najavili da će 100 miliona evra na godišnjem nivou da izdvaja za vojsku, što je neuporedivo sa Srbijom, koja je na nivou od dve milijarde evra.

"Nisu to uporedivi podaci, ne treba da se plašimo, ali nam je jasno šta bi neko želeo da uradi", kazao je Vučić.

On je o povlačenju KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova kazao da bi „to bila katastrofa“.

Rekao je da će o tome pokušati da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom sa kojim bi trebalo da se satene u Briselu u ponedeljak, 17. maja, kako bi svojim ugledom doprineo u zapadnoj alijansi do toga ne dođe.

„Dobili smo informacije da će jedna od velikih sila uskoro krenuti u zvanično traženje povlačenja KFOR-a i UNMIK-a. To bi bila katastrofa. Pokušaću da razgovaram sa (Jensom) Stoltenbergom da učini sve da do toga ne dođe“, rekao je Vučić.

„Već u nedelju (16. maja) bi trebalo da idem u Sloveniju, a tamo će da bude (predsednica Kosova) Vjosa Osmani, (predsednik Crne Gore Milo) Đukanović, (član Predsedništva Bosne i Hercegovine, BIH, Šefik) Džaferović, (član Predsedništva BiH Željko) Komšić. Odatle idem poravo u Brisel, gde imam večeru sa Jensom Stoltenbergom koja je vrlo značajna“, rekao je on.

UNMIK, odnosno, Privremena civilna administracija Misije Ujedinjenih nacija (UN) na Kosovu uspostavljena je 2000. godine, nakon vazdušnih napada snaga NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Raspoređen je na osnovu Rezolucije 1244, koju je Savet bezbednosti UN izglasao u junu 1999. godine, a koja je i dalje na snazi.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, 2008. godine, UNMIK je najveći broj svojih zaduženja predao Misiji Evropske unije (EU) za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO saveza, odnosno, KFOR
(Kosovo Force, Kosovske snage) na Kosovu su raspoređene takođe u junu 1999. godine, nakon povlačenja srpskih snaga sa Kosova, a cilj im je stvaranje bezbednosti na Kosovu nakon okončanja sukoba. Osnov za raspoređivanje mirovnih snaga NATO na Kosovu je takođe Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG