Dostupni linkovi

Pravilo vakcinisan, testiran ili prebolio u svim hotelima u Sarajevu


Covid odjel u Opštoj bolnici Abdulah Nakaš u Sarajevu, oktobar 2021.

Vlada Kantona Sarajevo (KS) usvojila je odluku u ponedjeljak, 24. januara, prema kojoj se uvodi pravilo vakcinisan/testiran/prebolio (VTP) u svim hotelima i ostalim smještajnim kapacitetima na području tog Kantona.

“Svi posjetioci i gosti prilikom prijema u objekat moraju predočiti jednu od VTP potvrda. Ukoliko ne posjeduju ni jednu od tih potvrda, dužnost je da se u navedenim objektima posjetiocima i gostima obezbijedi testiranje brzim antigenskim testiranjem”, saopšteno je iz Vlade KS, jednog od 10 kantona u bh entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

U saopštenju se dodaje da je Vlada potvrdila i odluku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS o uvođenju VTP pravila u svim zatvorenim objektima na skijalištima na planinama Bjelašnica i Igman, kod Sarajeva, a u skladu s važećim naredbama Ministarstva zdravstva FBiH.

Vlada KS donijela je i zaključak kojim je naloženo da se u javnim ustanovama za zaštitu zdravlja zaposlenika MUP-a KS, studenata Univerziteta u Sarajevu i Zavodu za medicinu rada KS odmah otvore covid ambulante.

Usvojena je i preporuka za vakcinaciju trećom ‘buster’ dozom protiv Covid -19 za starije osobe i njegovatelje u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, populacije 60+, te osoba sa udruženim komorbiditetima.

Naloženo je i upravama bolničkih ustanova da organizuju cjelodnevno davanje informacija o zdravstvenom stanju ležećih pacijenata njihovim srodnicima, te da se uspostavi funkcionalni call centar na nivou Doma zdravlja KS.

“Sve privatne zdravstvene ustanove koje detektiraju da su njihovi pacijenti pozitivni na korona virus , obavezne su to odmah prijaviti JU Zavod za javno zdravstvo KS. U protivnom, ove ustanove će snositi odgovornost u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, stoji u saopštenju.

Produženo je, kako se navodi, važenje i svih zaključaka usvojenih 6. januara, osim onih kojima je bila naložena obavezna vakcinacija zdravstvenog kadra, te otvaranje opservacijskog prostora u Opštoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

Svi usvojeni zaključci, ističu u Vladi KS, stupaju na snagu u ponedjeljak. Na sve što nije regulisano ovim mjerama, primjenjivaće se direktno odredbe važeće Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, saopšteno je iz Vlade KS.

Pratite:

U prethodna 24 časa u Bosni i Hercegovini registrovano je 1.010 novih slučajeva zaraze korona virusom, a prijavljeno je 35 smrtnih ishoda. Od toga je samo u Kantonu Sarajevo zabilježen 551 novi slučaj zaraze, a jedna osoba je preminula.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, trenutno je na bolničkom liječenju 187 pacijenata, od kojih je 180 sa akutnom infekcijom. Ističe se i da je udio udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih 67,91 posto.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od početka pandemije u martu 2020. godine, korona virusom je do sada zaražena 334 141 osoba.

Preminule su 14 085 osoba, podaci su to Ministarstva civilnih poslova BiH, od ponedjeljka, 24. januara.

XS
SM
MD
LG