Dostupni linkovi

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće: Rad kompletnog pravosuđa u BiH doveden u pitanje


Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH nakon sjednice u Sarajevu 11. 2.2021.
Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH nakon sjednice u Sarajevu 11. 2.2021.

Suci i tužitelji u Bosni i Hercegovini (BiH) već sad ne mogu preuzeti svoje dužnosti, upozorili su 17. maja iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH jer nema novca za osnivanje odjela koje će provjeriti njihovu imovinu prije imenovanja.

VSTV je tijelo nadležno za imenovanje svih sudaca i tužitelja na svim nivoima u zemlji, osim ustavnih sudaca.

Parlament BiH je u septembru 2023. godine usvojio izmjene zakona o VSTV-u, koje predviđaju provjeru imovine sudaca i tužitelja prije stupanja na dužnost, te osnivanje odjela koji će provjeravati tu imovinu.

Bosna i Hercegovina još uvijek nema državni budžet za 2024. godinu i na snazi je odluka o privremenom finansiranju. U budžetu bi se trebala naći sredstva za ovaj odjel.

"Za posljedicu imamo da sva imenovanja sudaca i tužitelja BiH, koja VSTV BiH vrši, nisu efektivna i da je funkcioniranje cjelokupnog pravosudnog sistema dovedeno u pitanje", naglasilo je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH u saopćenju 17. maja.

Iz VSTV-a kažu kako zbog nepostojanja odjela članovi ove pravosudne institucije koji su imenovani, kao i oni koji će biti imenovani u budućnosti, na mogu preuzeti funkciju, jer nisu prošli iste te provjere o imovini i interesima.

"U februaru 2025. godine, dakle za samo osam mjeseci, VSTV BiH neće imati kvorum za rad", naveli su iz VSTV-a u petak, 17. maja.

VSTV navodi da su na sjednici 15. i 16. maja 2024. godine usvojili inicijativu za izmjenu Zakona o VSTV-u koja će biti upućena Ministarstvu pravde BiH.

Od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH su predložili dva načina rješavanja problema. Jedan je usvajanje budžeta BIH za 2024. godinu, a drugi da im Vijeće ministara BiH odobri dodatno zapošljavanje.

XS
SM
MD
LG