Dostupni linkovi

Porodice oplakuju ubijene u napadu na vrtić na Tajlandu


Tajland - Spasioci nose kovčeg s tijelom žrtve u bolnici Udon Thani u provinciji Udon Thani, nakon masovne pucnjave u gradu Uthai Sawan.

Ožalošćene porodice spremaju se da sahrane 36 osoba koje je ubio otpušteni policajac koji je divljao kroz vrtić naoružan pištoljem i nožem u jednom od najgorih masovnih ubistava na Tajlandu.

Nakon jednodnevne žalosti u mjestu krvoprolića, gradu Uthai Sawan, kovčezi s tijelima žrtava od kojih je 24 djece, prevezeni su u hramove kako bi bili predati rođacima.

Kralj Maha Vajiralongkorn će kasnije posjetiti preživjele u bolnici, što je rijetka direktna interakcija s javnošću za tajlandskog monarha, koji se službeno smatra polubožanskim likom.

Premijer Prayut Chan-O-Cha položio je cvijeće u sjeveroistočnoj provinciji Nong Bua Lam Phu i podijelio čekove za odštetu ožalošćenim porodicama.

Roditelji su ostavili bijele ruže na stepenice dječijih soba.

Među mrtvima je i trudna učiteljica Supaporn Pramongmuk.

"Želio bih da vam kažem hvala za svu podršku meni i mojoj porodici. Moja supruga je ispunila svaku svoju dužnost učitelja", napisao je njen suprug Seksan Srirach na Facebooku.

Nož 'glavno oružje'

Naoružan vlastitim, legalno kupljenim, pištoljem kalibra 9 mm i nožem, bivši policijski narednik Panya Khamrab započeo je ubilački pohod u vrtiću oko 12:30 popodne u četvrtak.

Nakon napada, 34-godišnji Panya pobjegao je sa mjesta događaja u kamionetu kako bi se uputio kući i ubio svoju ženu i sina prije nego što je sebi oduzeo život, saopštila je policija.

Ukupno je ubio 24 djece, 21 dječaka i tri djevojčice, i 12 odraslih.

Pitak Kongtapthai, šef policijske istražne jedinice u pokrajini, rekao je da je većina smrtnih slučajeva uzrokovana kombinacijom rana od noža i hica.

Panya se pridružio policiji 2012. godine i došao do čina narednika, ali je suspendovan iz policije u januaru i otpušten u junu zbog upotrebe droge, rekao je novinarima šef nacionalne policije Damrongsak Kittiprapat.

Damrongsak je rekao da prvi testovi nisu pronašli drogu u Panyinom tijelu nakon napada, iako je nekoliko mještana reklo da je Panya poznat u tom području kao korisnik metamfetamina.

Šef policije je rekao da je napadač koristio svoj nož kao "glavno oružje" u dječjoj sobi.

Posvađao se sa suprugom nekoliko sati prije napada, rekao je Damrongsak, ali "ništa neregularno" nije zabilježeno kada se tog jutra pojavio na sudu pod optužbom za posjedovanje droge.

Zastave na vladinim zgradama vijorile su se u petak na pola koplja u znak žalosti zbog jednog od najsmrtonosnijih dana u novijoj historiji Tajlanda.

Nanthicha Punchum, vršilac dužnosti šefa vrtića, opisala je mučne scene dok je napadač upao u zgradu u ruralnoj četvrti Na Klang.

"Neko osoblje je ručalo ispred vrtića, a napadač je parkirao svoj auto i ubio ih četvoro", rekla je ona za AFP.

Ona je rekla da je napadač nogom razbio vrata, a potom počeo da ubada djecu.

Lokalni mediji javljaju da je jedno dijete preživjelo jer je spavalo sakriveno ispod deke tokom napada.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG