Dostupni linkovi

Toplotni val u Španiji donio rekordne majske temperature


Turisti koriste lepeze i šešire kako bi se zaštitili od sunca ispred katedrale La Almudena u Madridu, 21. maj 2022.
Turisti koriste lepeze i šešire kako bi se zaštitili od sunca ispred katedrale La Almudena u Madridu, 21. maj 2022.

Dijelovi Španije doživljavaju najtopliji maj ikada s temperaturama većim od 40 stepeni Celzijusa, navodi državna meteorološka agencija AEMET.

Agencija je 21. maj izdala upozorenje o vrućini u deset regija, rekavši da bi to mogao biti "jedan od najintenzivnijih" toplotnih valova posljednjih godina.

Grad Haen na jugu Španije zabilježio je 20. maja najvišu temperaturu u maju od 40 stepeni Celzijusa.

Klimatske promjene čine vrućine sve učestalijim i intenzivnijim.

Neuobičajeno toplo proljetno vrijeme u Španiji rezultat je vrućeg zraka koji dolazi iz sjeverne Afrike, uzrokujući porast temperature i do 15 stepeni Celzijusa iznad prosjeka za ovo doba godine.

Najgore pogođene regije su Andaluzija na jugu, Ekstremadura na jugoistoku, Madrid i Kastilja La Manča u centru i Aragon na sjeveroistoku.

Špansko Ministarstvo zdravstva pozvalo je stanovnike da piju puno vode i da ostanu na hladnim mjestima kada je to moguće. Takođe je savjetovao ljudima da smanje fizičku aktivnost.

Noćne temperature su takođe bile neuobičajeno visoke i navečer 20. maja su se u nekoliko područja zadržale iznad 25°C. U Jaenu, minimalna temperatura od 25,9°C bila je najviša ikada zabilježena u kontinentalnoj Španiji.

Naučnici kažu da će toplotni valovi vjerovatno postati češći i intenzivniji širom svijeta, kako globalne temperature budu rasle. Njihov utjecaj će takođe vjerovatno biti rasprostranjeniji.

XS
SM
MD
LG