Dostupni linkovi

Romi protestima izdejstvovali istragu o ubistvu


Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Federalno tužilaštvo je odlučilo pokrenuti istragu u slučaju ubistva Fehima Alića nakon današnjeg protestnog okupljanja tuzlanskih Roma u Sarajevu pred zgradom Vrhovnog suda Federacije BiH.

Stotinjak tuzlanskih Roma, zajedno sa porodicom ubijenog, je tražilo da se ubica, koji je priznao ubistvo i nalazi se na slobodi, bude uhapšen jer smatraju da su odluke glavnog kantonalnog tužioca Tuzlanskog kantona Esenama Ćosića sporne.

„Sudija, lopove! Sudija, lopove!!, odjekivalo je danas ispred zgrade Vrhovnog suda Federacije u Sarajevu čijom odlukom je nakon 90 dana pušten iz pritvora optuženi za ubistvo Emina Alića iz Tuzle.

Nekoliko desetina Roma okupilo se sa rodbinom ubijenog Alića zahtijevajući sasatanak sa predsjednikom Vrhovnog suda Federacije Amirom Jaganjcem. Supruga ubijenog, Naza Alić, kaže:

„Ubijen mi muž spram samog kućnog praga. Ostala sa troje djece maloljetne. Da su te ubice nakon 90 dana pušćeni na slobodu!? Kao da se sud pogodio s njima kad su bili u bjekstvu i onda se predali. Ovaj se izjasnio da je on ubio. A sada je na slobodi. Je li to pravda? Koja je korupcija ovdje? Znači da svaki čovjek može kupiti nečiji život, da se ljudi ubijaju ispred samog praga. Šta će se sutra desiti sa drugim građanima? Molim te, hoću da se sud iskaže ko je ovo uradio, koja je ova korupcija.“


Amir Jaganjac
Emin Alić ubijen je 25. avgusta ove godine ispred svoje kuće u Tuzli. Za ubistvo je optužen Jasmin Hidanović koji je, kako tvrdi advokat porodice ubijenog Faruk Balijagić, to i priznao u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli. Nakon toga Tužilaštvo u Tuzli je preinačilo optužnicu, pojašnjava advokat Balijagić, pa je Hidanović umjesto za ubistvo optužen za učešće u tuči i nakon 90 dana pušten na slobodu.

Predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac kaže da je u međuvremenu optužnica još jednom promijenjena, pa bi optuženi Hidanović već danas opet mogao naći u pritvoru:

„Sad ćemo ponovo rješavati mjere pritvora. Čim smo dobili taj novi prijedlog tužioca, odmah smo riješili da ukinemo ovo prvo rješenje i u najkraćem roku, ja očekujem čak i danas u toku dana, ćemo riješiti ponovo o prijedlogu za određivanje mjere pritvora.“

Advokat porodice ubijenog, Faruk Balijagić, kaže kako će od federalnog tužioca tražiti da ispita zašto se optužnica za ubistvo Emina Alića tru puta mijenja i zbog toga optuženi pušta na slobodu.
XS
SM
MD
LG