Dostupni linkovi

Vrhovni sud naložio da se ispita tender sa Azerbejdžancima


Znak firme SOCAR na jednoj benzinskoj pumpi
Znak firme SOCAR na jednoj benzinskoj pumpi
Vrhovni sud Crne Gore je uvažio žalbu američkog konzorcijuma NCH i naložio Upravnom sudu da ispita njihove tvrdnje da je azerbejdžanska naftna kompanija SOCAR nezakonito pobijedila na tenderu za zakup zemljišta u bokokotorskom zalivu.

Posmatrači ovog tenderskog procesa, imajući u vidu da je na listi 45 najvećih naftnih kompanija Transparency International-a SOCAR na samom dnu po odnosu prema korupciji, prošlogodišnju posjetu lidera DPS-a Mila Đukanovića Azerbejdžanu, ali i "očigledne neregularnosti" tenderskog procesa, smatraju da nezadovoljstvo američkog konzorcijuma ima osnova.

"Odluka Vrhovnog suda ne znači da će se ispraviti sve nezakonite radnje koje očigledno postoje u vezi sa dodjelom lokacije u Kumboru u zakup azerbejdžanskoj kompaniji SOCAR jer je Vrhovni sud samo naložio Upravnom sudu da postupi po žalbi, a još uvijek nije poznato kakva će biti konačna odluka", rekao je za RSE Dejan Milovac, zamjenik direktora NVO MANS koja aktivno prati tender za zakup jedne od najatraktivnijih lokacija na crnogorskoj obali u Kumboru kod Herceg Novog.

Milovac smatra da će Upravni sud biti pod pritiskom Vlade koja će štititi prvobitnu odluku Savjeta za privatizaciju, ali i da očekuje da će na kraju biti donijeta odluka u skladu sa zakonom.

"Ono što je fakat i čime se MANS u prethodnom periodu bavio i baviće se u budućnosti jeste sami ugovor između vlade i kompanije iz Azerbejdžana koji očigledno pokazuje da je ta kompanija bila favorizovana, kao što pokazuje i ovaj kompletan postupak dodjele. Naravno, činjenica da je Vrhovni sud to vratio na Upravni sud stavlja Upravni sud u fokus javnosti. Mi očekujemo da će i pored svih pritisaka kojih će biti od strane Vlade Crne Gore donijeti odluku koja će biti zakonita", rekao je Milovac.

Nalazi MANS-a

Podsjetimo, ponudjač za gradnju četiri manja ili dva veća hotela, marine i stambenog kompleksa u Kumboru kod Herceg Novog morao je, prema tenderskim pravilima, biti međunarodni hotelski operator ili brend sa neprekidnim petogodišnjim iskustvom u upravljanju hotelskim biznisom. Pobjednik tendera je, međutim, azerbejdžanska naftna kompanija SOCAR iako je na tenderu učestvovao i američki konzorcijum NCH čija je ponuda sadržala i pismo o namjerama čuvenih hotelskih lanaca Mariott i Sheraton, dok su Azerbejdžanci pominjali samo špansku Melia-u.
Dejan Milovac
Dejan Milovac

NCH je dostavio i dvostruko vrijedniju godišnju zakupninu za zemljište od 610 hiljada eura, plus 5,1 procenat od godišnjeg prihoda, a Azerbejdžanci za deseti dio procenta manje. Razlika ove dvije ponude, kumulativno na 90 godina iznosi oko 27 miliona eura.

Azerbejdžanski naftaši su ponudili 57,6 miliona investicija za tri, odnosno, 258 miliona za osam godina, a američki NCH trogodišnje ulaganje od 36,5 miliona, sa 54 miliona narednih godina, odnosno, ukupnu investiciju od preko 200 miliona.

U NCH smatraju da je SOCAR-ova ponuda pogrešno ocijenjena u odnosu na investicioni program i poslovni plan jer "nije prikazan pravi biznis plan, već samo obećanje o ulaganju određenog novčanog iznosa".

Daljom analizom, u NCH su zaključili da su Azerbejdžanci predvidjeli izgradnju nekoliko vještačkih ostrva i kanala u osjetljivom i uzanom kumborskom tjesnacu, odnosno, da je SOCAR-ov preliminarni projekat "obična bajka".

U tužbi NCH-a se, povrh svega, navodi i da su im pojedini članovi Tenderske komisije i predstavnici Ministarstva turizma dostavljali netačne i informacije da će prekomjerna gradnja predstavljati osnov za diskvalifikaciju koje su navodile na pogrešan zaključak, što je američki konzorcijum takođe koštalo određenih poena.

U Ministarstvu turizma u srijedu nijesu željeli da daju izjave u vezi sa ovim slučajem, a prema nalazima NVO MANS može se zaključiti da nezadovoljstvo američkog konzorcijuma ima utemeljenje.

"Neke odredbe ugovora u koje je MANS imao uvid upućuju da je azerbejdžanska kompanija bila favorizovana i trenutno radimo i istražujemo ugovorne pojedinosti u vezi sa njegovim zaključenjem, o čemu ćemo obavijestiti državnog tužioca kada budemo imali još konkretnije informacije", kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

Dio političke i stručne javnosti, favorizovanje azerbejdžanskog SOCAR-a, povezuje sa prošlogodišnjom posjetom lidera vladajuće DPS Mila Đukanovića azerbejdžanskoj prestonici Bakuu, a u partijskom saopštenju je stajalo da odnosi partija Đukanovića i predsjednika Ilhama Alijeva predstavljaju značajnu komponentu ukupnih odnosa Crne Gore i Azerbejdžana, koja će doprinijeti snaženju ekonomskih i kulturnih veza, prijateljstva i partnerstva.
XS
SM
MD
LG