Dostupni linkovi

Vrhovi Balkana: Turistički projekat Crne Gore, Kosova i Albanije


Dodjela nagrade na globalnom samitu Svjetskog savjeta za turizam i putovanja u Abu Dabiju.
Dodjela nagrade na globalnom samitu Svjetskog savjeta za turizam i putovanja u Abu Dabiju.
Zajednički projekat Crne Gore, Albanije i Kosova, „Vrhovi Balkana“, nagrađen je prvom nagradom na globalnom samitu Svjetskog savjeta za turizam i putovanja u Abu Dabiju. Projekat omogućava turistima da iskuse najljepše planinarske rute Prokletija koje povezuju sela sve tri države.

Turisti će imati priliku da iskuse najljepše planinarske rute Prokletija, po mnogima jedinstvene planine na ovim prostorima, koju po svojim visokim, stjenovitim vrhovima najčešće porede sa Alpima i Karpatima.

Projektom „Vrhovi Balkana“ označeno je 192 kilometra planinarskih staza u sve tri države, a mapirane rute povezuju sela Crne Gore, Albanije i Kosova.

Planinarske staze prolaze pored glacijalnih jezera, autentičnih katuna, kroz nacionalni park. Postavljena je signalizacija, urađen vodič i mapa staza, ali i dogovorena procedura prelaska granice za turiste, van zvaničnih graničnih prelaza.

U Ministartsvu turuzma Crne Gore kažu da je riječ o jednom od najvećih svjetskih priznanja u oblasti turizma i putovanja koja će „doprinijeti većoj prepoznatjivosti Crne Gore na globalnoj, turističkoj mapi“.

"Značaj ove nagrade za našu zemlju je veoma veliki u cilju bolje prepoznatljivosti Crne Gore kao turističke destinacije, po bogatoj ponudi raznih vidova turizma i veoma dobroj saradnji sa zemljama okruženja, a koja prije svega vodi računa o zaštiti životne sredine na održivim principima poslovanja", kaže za RSE Nebojša Racković, PR Ministarstva turizma.

Racković kaže da postoji interes ljubitelja planine i planinarenja iz mnogih zemalja za stazu „Vrhovi Balkana“.

Veb stranica projekta
Veb stranica projekta
"Kada su u pitanju naše ciljne grupe, odnosno tržišta sa kojih želimo da privučemo turiste na ovo područje to su turisti koji su zaljubljenici prirode i to su do sada uglavnom bili turisti iz zemalja EU i bivšeg Sovjetskog saveza. Oni su pokazali najviše interesovanja za hajking i bajking, planinarenje i zimske sportove pa će će i ova ponuda prvenstveno biti usmjerena ka tim tržištima, ali naravno i ka svim ostalim", navodi Racković.

Prekogranični projekat je finansirala Vlada Njemačke kroz Njemačko društvo za razvoj -GIZ. U GIZ-u ističu širi značaj „Vrhova Balkana“, jer on povezuje sjver i jug Crne Gore i podstiče saradnju tri zemlje koje gravitiraju Prokletijama.

"Nama je povezivanje sjevera i juga jako važno jer jedni bez drugih ne mogu, pogotovo ne u turizmu, što i naš projekat pokazuje. Mi od ovog projekta očekujemo da poboljša saradnju između Albanije, Crne Gore i Kosova i to ne samo u oblasti turizma nego i u drugim oblastima", kaže Dušanka Palić iz GIZ-a.

U prekogranični projekat uključena je opština Peć sa Kosova. Rukovodilac Službe za infomisanje u Peći Arianit Demaj u izjavi za Radio Slobodna Evropa ukazuje na značaj nagrađenog projekta za promociju i razvoj seoskog turizma, ali i drugih potencijala tog kraja.

"Ova nagrada predstavlja posebno zadovoljstvo za opštinu Peć, njene građane ali i sve ostale na Kosovu. Vjerujem da će se ovaj projekat etiketirati kao prva turistička destinacija u opštini Peć koja ima svoje turističke, kulturne i istorijske potencijale. Vjerujemo da će ovaj projekat biti osnova i vodič svim turistima koji žele da posjete Peć, Rugovu i sve naše ljepote. To će onda sigurno privući i strane investicije", smatra Demaj.

Prokletije obiluju okomitim stijenama, divljim, teže dostupnim liticama, visokim vrhovima, posebno u susjednoj Albaniji. Divlja ljepota ove planinine, rijetka u Evropi i svijetu, privlači sve veći broj alpinista koji se usude da svijet posmatraju sa 2.500 metara visine.

Poznati crnogorski alpinista Milan Radović, zaljubljenik je Prokletija. Za naš program kaže da je riječ o najneistraženijem planinskom masivu u Evropi, a za stazu „Balkanski vrhovi“ da je izuzetno zahtjevna i privlačna najspremnijim i najiskusnijim alpinistima:

"Ta planina je izuzetno zanimljiva, zahtjevna za planinarenje i za sve vrste tih aktivnosti. Prokeltije su jedan raj na zemlji za planinare i uopšte kao turistički potencijal. Dobro je da je konačno neko konačno pronašao taj neki svoj interes ili želju da se povežu Prokletije u sve tri države i da se one na taj način približe planinarima širom svijeta", zaključuje Radović.
XS
SM
MD
LG