Dostupni linkovi

Vrh vodenog talasa stigao u Srbiju


Vrh vodenog talasa na Dunavu, stigao je do Bezdana. Nivo vode dostigao je 754 cenitmetara. Ovo je drugi najviši nivo u proteklih petsto godina. Stručnjaci tvrde da branjena područja nisu u opasnosti, ali napominju da su vikend naselja i objekti na nebranjenim područjima u samom koritu reke i dalje ugroženi.

Voda, džakovi i pesak – ovo su ključne reči ovih dana, barem u blizini Dunava. Nivo vode se približio istorijskom maksimumu koji je izmeren 1965. godine. Vrh poplavnog talasa kod Bezdana dostigao je 754 centimetara. Načelnik Sektora za vanrende situacije u Somboru, Predrag Rakonjac kaže da u večernjim satima očekuju početak opadanja nivoa reke.

„Nasip je stabilan, nema nikakvih problema. Imamo informacije da gore u Baji je počeo da opada nivo, a mi u popodnevnim satima i predveče očekujemo smirivanje i prelazak u opadanje“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Rakonjac.

Dunav već nanosi štetu u nebranjenim područjima kao što je deo opštine Beočin. U dvorište dvadesetak kuća već je ušla voda. Nadležne službe su u ovoj opštini već nekoliko dana ranije započele plansku evakuaciju građana a napuštene kuće danonoćno obilaze da bi zaštitili imovinu o krađe. Predsednik štaba za vanredne situacije, Radomir Lazić naglašava da je situacija pod kontrolom.

“Većina građana, u suštini, nije napustila svoje kuće. Podigli su svoje stvari na spratove i čekaju talas. Mi imamo kapacitete da ih smestimo, ali onit to još ne žele. Mi smo obezbedili specijalističke ekipe koje će moći da im pomognu u slučaju da ipak žele da napuste kuće ili ako im treba neka druga vrsta pomoći. Građani mogu biti sigurni, naše ekipe kontrolišu i obilaze imanja da bismo sprečili eventualne krađe”, naglašava Lazić.

Vikend naselje Kamenjar kod Novog Sada već je delom poplavljen. Stanovnici ovog dela grada džakovima pokušavaju odbraniti svoje kuće. Građani su u glavnom svoje stvari smestili na spratove kuća i tako čekaju da talas prođe. Borislav Vesnić je jedan od vlasnika vikendice. Kako kaže za Radio Slobodna Evropa rade na tome da štetu svedu na minimum.

“Celo udruženje na Kamenjaru se organizovalo oko punjenja džakova i prenošenja džakova do prve linije odbrane. Jedna četvrtina naselja je poplavljena. Većina ljudi je predupredila najgore tako što su svoje stvari preneli na spratove ili su ih smestili negde drugde, da, kada prođe talas, ne moraju kupovati nove stvari, nameštaje”, objašnjava Vesnić.

Vrh poplavnog talasa, prema procenama sturčnjaka, stiže do Novog Sada u subotu.
Vlada Vojvodine odobrila je 16,5 miliona dinara za odbranu od poplava i za saniranje posledica. Od ovih sredstava, 15 miliona dinara će, preko nadležnih sekretarijata, biti usmereno Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine". Preostali iznos biće uplaćen Opštini Beočin koja dobija milion dinara, i Opštini Inđija kojoj je obezbeđeno 500.000 dinara.
XS
SM
MD
LG