Dostupni linkovi

3. april: Brando, Kohl, Brown, ...


Marlon Brando, 1954.
Marlon Brando, 1954.

3. april (travanj) je devedeset četvrti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 272 dana.

1924. – Rođen je Marlon Brando (1924.- 2004.) američki glumac, dvostruki dobitnik Oscara, kojeg je Američki filmski institut proglasio jednom od najvećih muških filmskih zvijezda svih vremena. Najviše se pamti po ulogama u filmovima: ¨Tramvaj zvani čežnja¨, ¨Na dokovima New Yorka¨,

1930. – U Ludwigshafenu se rodio Helmut Kohl, njemački političar i državnik, u čijem mandatu kancelara zemlje dolazi do rušenja Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke. Pobjedom Zapadnog bloka ujedno je završen i hladni rat.

1948. – Počinje realizacija poznatog Marshallovog plana kojim SAD službeno stimulira obnovu poslijeratne Europe, te smanjnje uticaja komunizma nakon Drugog svjetskog rata.

1991. – UN na sjednici Vijeća sigurnosti donosi rezoluciju o prekidu vatre u Zaljevskom ratu zahtijevajući od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.

1996. – U avio nesreći nedaleko od Dubrovnika poginulo je svih 35 putnika među kojima je bio i američki ministar trgovine Ronald Brown (1941.- 1996.).

2000. – Snage NATO u Bosni i Hercegovini na Palama su uhapsile jednog od lidera bosanskih Srba Momčila Krajišnika, kojeg je Haški tribunal (ICTY) optužio za etničko čišćenje i genocid za vrijeme rata


XS
SM
MD
LG