Dostupni linkovi

16. decembar: Grimm, Karađorđević, Bebek, ...


Wilhelm (L) i Jacob Grimm (D)

16. decembar (prosinac) je 350. dan godine po gregorijanskom kalendaru (351. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 15 dana.

1859.
– Umro je u Berlinu njemački književnik i filolog Wilhelm Grimm. Zajedno sa bratom Jakubom istraživao je njemački jezik, folklor i kulturu. Poznata je njihova zbirka dječijih bajki.

1888. – Rodio se na Cetinju Aleksandar I Karađorđević, kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koja se od 1929. zvala Kraljevina Jugoslavija. Ubijen je u atentatu 1934. u Marseillu, za vrijeme zvanične posjete Francuskoj.

1899. – Osnovan italijanski fudbalski klub AC Milan iz Milana.

1945. – Rođen u Sarajevu Željko Bebek, bh. pjevač rock i pop muzike. Karijeru počinje u grupi ¨Kodeksi¨, da bi 70-tih postao član legendarnog ¨Bijelog dugmeta¨. Nakon raspada grupe karijeru nastavlja kao solo pjevač, izdao je nekoliko albuma, živi u Zagrebu.

2002. – Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) počela trodnevna rasprava o presudi bivšoj predsjednici Republike Srpske Biljani Plavšić. Osuđena je za ratne zločine na 11 godina zatvora, nakon što je priznala krivicu za planirane sistematske zločine nad Bošnjacima i Hrvatima. U septembru 2009. Haški tribunal odobrava njeno oslobađanje prije isteka pune kazne.

1991. - Boris Jeljcin i Mihail Gorbačov složili se o raspuštanju Sovjetskog Saveza i proglašenju nove zajednice država u novoj godini.


1991. – Kazahstan proglašava neovisnost. Bila je to posljednja Sovjetska republika koja je proglasila svoje otcjepljenje.

XS
SM
MD
LG