Dostupni linkovi

12. decembar: Mona Lisa, Sinatra, Junkers...


¨Mona Lisa¨, Leonardo da Vinci

12.decembar (prosinac) je 346. dan godine po gregorijanskom kalendaru (347. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 19 dana.

1901.-
Pionir radio tehnologije, talijanski inženjer i fizičar Guglielmo Marconi, uspio je poslati prvi radio signal preko Atlantika. Za radove na bežičnoj telegrafiji podijelio je 1909. s Braunom Nobelovu nagradu za fiziku.

1913. – Slika ¨Mona Lisa¨ Leonarda da Vincija pronađena je u Firenci, dvije godine pošto je bila ukradena iz muzeja Louvre u Parizu. U 60-tim i 70-tim godinama Mona Lisa je bila izložena i u New Yorku, Tokiju i Moskvi. Danas se nalazi iza neprobojnog stakla u muzeju Louvre u Parizu.

1915. – Rodio se Francis Albert Sinatra američki pjevač i glumac italijanskog porijekla, u Hobokenu u američkoj saveznoj državi New Jersey. Autor je stotonjak albuma, a nastupio je u 58 filmova. Za najbolju sporednu ulogu u filmu ¨Odavde do vječnosti¨1953. dobija Oscara. Svojim stilom života, brakovima, avanturama, sklonošću ka alkoholu i navodnim vezama s mafijom Sinatra je punio stranice žutog tiska.

1915. – Poletio ¨Junkers J1¨ prvi avion nacinjen u potpunosti od metala, kojeg je napravio Nijemac Hugo Junkers.

1963.- Kenija proglašava neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

1993. – Na nacionalnom glasanju u Rusiji usvojen Ustav zemlje.

2010. – Premijer Kosova Hashim Thaci slavio pobjedu na prvim opštim izborima nakon proglašenja neovisnosti zemlje.

XS
SM
MD
LG