Dostupni linkovi

25. april: Defoe, Crick, Watson, ...


25. april (travanj) je stotinu šesnaesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 250 dana.

1719. – Objavljuje se prvi put roman ¨Robinson Crusoe¨ Daniela Defoea. Na osnovu ove maštovite autobiografske priče jednog brodolomca, koji je 28 godina proveo na pustom otoku, snimljeno je nekoliko filmova.

1945. – Počinje prva konferencija Organizacije Ujedinjenih Naroda (OUN) u San Franciscu, no tek nekoliko mjeseci kasnije pedeset država potpisuje njenu Povelju. Od 1950. OUN mijenja ime i naziva sa samo – UN.

1945. – U Drugom svjetskom ratu na rijeci Elbi, u Njemačkoj, susreću se američke i sovjetske snage.

1953. – Naučnici Francis Crick i James Watson objavljuju strukturu i opis prvog lanca DNK (deoksiribonukleinske kiseline).

1983.Samantha Reed Smith (1972.- 1985.) američka učenica iz Manchestera postaje popularna širom svijeta, nakon što šalje pismo sovjetskom vođi Andropovu u kome naglašava svoj strah zbog odnosa Amerike i Sovjetskog Saveza za vrijeme Hladnog rata. Andropov šalje Samanthi odgovor i poziv za posjetu Moskvi, koji ona prihvaća. Uz veliku medijsku pozornost Samantha dobija naziv ¨najmlađe američke ambasadorice¨ i ¨ambasador dobre volje¨. U obraćanju novinarima u Moskvi desetogodišnja Samantha je rekla da su Rusi bili ¨isti kao i mi¨.

2002. – Ruski zvaničnici izjavljuju da su ubili najtraženijeg čovjeka u zemlji, Hattaba, čečenskog gerilsog vođu, za kojeg se sumnjalo da ima vezu sa al Qaedom.

XS
SM
MD
LG