Dostupni linkovi

10.decembar: Nobel, Redžić, Sanader...


Ivo Sanader uhapšen u Salzburgu, 10.12.2011.
Ivo Sanader uhapšen u Salzburgu, 10.12.2011.

10.decembar (prosinac) je 344. dan godine po gregorijanskom kalendaru (345. u prestupnoj godini).Do kraja godine ima još 21 dan.


1868. – U Londonu počeli raditi prvi semafori za reguliranje saobraćaja. Bili su postavljeni na trgu ispred zgrade Parlamenta Velike Britanije.

1896. - Umro je Alfred Nobel, švedski kemičar, izumitelj, u 63. godini života u San Remu, u Italiji. Četiri godine nakon njegove smrti utemeljena je prestižna Nobelova nagrada.

1946. – Rodio se u Bihaću Fadil Redžić, bosanskohercegovački muzičar, basist legendarnih Indexa.

1948. – Generalna skupština UN u Parizu usvojila je Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Šest članica Sovjetskog Saveza, Saudijska Arabija i Južna Afrika su bile suzdržane. Prvi članak glasi:

"Sva ljudska bića su rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima."

1991.- Armensko stanovništvo Nagorno-Karabaha na referendumu se, velikom većinom, izjašnjava za neovisnost od Azerbejdžana. Azerbejdžanske manjine su bojkotirale referendum.

2003. – Tribunal u Hagu osudio je bivšeg oficira Republike Srpske, Dragana Obrenovića, na 17 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Srebrenici. Obrenović je priznao krivicu.

2010. – Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, uhapšen je u austrijskom gradu Salzburgu zbog umiješanosti u korupcijske afere i zloupotrebe položaja.


XS
SM
MD
LG