Dostupni linkovi

20. april: Beograd, SARS, Meksički zaliv, ...


Ekološka katastrofa nastala izlijevanjem nafte u Meksičkom zalivu, 2010.

20. april (travanj) je stotinu jedanaesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 255 dana.

1919. – Počeo je u Beogradu osnivački kongres Socijalističke radničke partije, koja sve do početka Drugog svjetskog rata radi u ilegali. Kasnije će promijeniti ime u Komunističku partiju Jugoslavije.

1945. – Partizani oslobodili otoke Lošinj i Cres od njemačke okupacije.

2003. – Virus koji izaziva atipične upale pluća (SARS) koja ozbiljno ugrožava ljudski život zahvatio je 20 zemalja. Najviše zaraženih registrirano je u Honkongu i Kini, gdje je bolest poprimila razmjer epidemije.

2008. – Gruzijska bespilotna izviđačka letjelica srušena je iznad pobunjene regije Abhazije.

2009. – Govor iranskog predsjednika Ahhmadinedžada, na UN-ovoj konferenciji, u kome je on optužio Izrael za zemlju ¨najokrutnijeg i rasističkog režima¨ izazvao je burne reakcije prisutnih diplomata. Većina je za vrijeme njegovog govora napustila dvoranu.

2010. – U eksploziji na platformi za podvodno bušenje naftnih izvora u Meksičkom zalivu, nedaleko od obale Luizijane (SAD), poginulo je 11 radnika. Slijedila je najveća ekološka katastrofa u povijesti SAD-a, kada je saopćeno da se u ocean dnevno izlije 117 tona nafte. Izlijevanje nafte zaustavljeno je tek 16. maja.

XS
SM
MD
LG