Dostupni linkovi

13. juli: Twitter, Nabucco, Love Parade, ...


Na današnji dan počinje sa radom Twitter
Na današnji dan počinje sa radom Twitter

13. juli (srpanj) je stotinu devedeset peti dan po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostao je još 171 dan.

1930. - U Urugvaju je održano prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu, od 13. do 30. jula. FIFA se odlučila za Urugvaj kao zemlju domaćina, jer su te godine slavili stogodišnjicu neovisnosti, a urugvajska reprezentacija je osvojila turnir na Olimpijskim igrama 1928. godine.

1996. – U Berlinu se održava festival ¨Love Parade¨, na kojem je oko 500.000 ljudi plesalo uz tehno muziku. Bilo je to najveće okupljanje na ulicama Berlina nakon Drugog svjetskog rata.

1999. – Nekoliko tisuća iranskih studenata sukobilo se na ulicama Teherana sa policijom zbog odluke vlasti da zabrani sva javna nezvanična okupljanja.

2006. – Bjeloruski opozicioni lider Alexander Kozulin osuđen na pet i pol godina zatvora.

2006. – Počinje sa radom Twitter, besplatna društvena mreža i mikroblog, koji danas ima oko 5 milijuna korisnika. Često ga opisuju kao ¨internetski SMS¨ čiji tekstualni unosi nisu duži od 140 karaktera.

2009. – U Ankari je potpisan sporazum o gradnji plinovoda Nabucco između četiri članice EU (Austrije, Bugarske, Mađarske i Rumunije) i Turske. Cilj je bio smanjiti europsku ovisnost o ruskom plinu.

XS
SM
MD
LG