Dostupni linkovi

6. juli: Hus, Armstrong, Kosor, ...


Louis Armstrong
Louis Armstrong

6. juli (srpanj) je stotinu osamdeset osmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 178 dana.

1415. – Češki reformator i borac za prava češkog naroda Jan Hus spaljen je na lomači zbog kritike katoličke crkve, za vrijeme papinske inkvizicije. Postavio je osnove i češkog pravopisa, a današnji dan u zemlji se obilježava kao "Dan Jana Husa" (Den upálení mistra Jana Husa).

1946. – U američkoj saveznoj državi Connecticut rodio se George W. Bush, 43. predsjednik SAD-a.

1971. – U New Yorku je preminuo Louis Armstrong (1900.- 1971.) poznati američki jazz muzičar i jedan od lidera popularne muzike 20. stoljeća.

2000. – Jugozapadni dio Europe zahvatio je toplotni val, koji je sabom donio temperature i do 45 stupnjeva Celzijusa. Oko 25 ljudi izgubilo je život, a u nekoliko zemalja izbili su veliki požari.

2002. – Dvije nepoznate naoružane osobe ubile su afganistanskog potpredsjednika Haji Abdul Qadira u blizini njegovog ureda u Kabulu.

2006. – Ukrajinska pro-ruski orijentirana opozicija prekinula je desetodnevnu blokadu parlamenta, za predsjednika zastupnici biraju Oleksandera Moroza.

2009.Jadranka Kosor postala je prva žena premijerka u Republici Hrvatskoj.


XS
SM
MD
LG