Dostupni linkovi

16. decembar: Bebek, Gorbačov, Plavšić, ...


Biljana Plavšić u sudnici Haškog tribunala, 2002.
Biljana Plavšić u sudnici Haškog tribunala, 2002.

16. decembar (prosinac) je tri stotine pedeset prvi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 15 dana.

1888. – Rodio se na Cetinju Aleksandar I Karađorđević, kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koja se od 1929. zvala Kraljevina Jugoslavija. Ubijen je u atentatu 1934. u Marseillu, za vrijeme zvanične posjete Francuskoj.

1945. – Rodio se u Sarajevu Željko Bebek, bh. pjevač rock i pop muzike. Karijeru počinje u grupi ¨Kodeksi¨, da bi 70-tih postao član legendarnog ¨Bijelog dugmeta¨. Nakon raspada grupe karijeru nastavlja kao solo pjevač, izdao je nekoliko albuma, živi u Zagrebu.

1991. - Boris Jeljcin i Mihail Gorbačov složili se o raspuštanju Sovjetskog Saveza i proglašenju nove zajednice država u novoj godini.

1991. – Kazahstan proglašava neovisnost. Bila je to posljednja Sovjetska republika koja je proglasila svoje otcjepljenje.

1995. – Završena misija UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, a odlukom Savjeta bezbjednosti UN-a ovlašćenja preuzimaju snage NATO-a.

2002. – Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) počela trodnevna rasprava o presudi bivšoj predsjednici Republike Srpske Biljani Plavšić. Osuđena je za ratne zločine na 11 godina zatvora, nakon što je priznala krivicu za planirane sistematske zločine nad Bošnjacima i Hrvatima. U septembru 2009. Haški tribunal odobrava njeno oslobađanje prije isteka pune kazne.

XS
SM
MD
LG