Dostupni linkovi

1. maj: Dvořák, RSE, EU, ...


Zgrada RSE u Münchenu
1.maj (svibanj) je stotinu dvadeset prvi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 244 dana.

1886. – U Chicagu se održavaju velike radničke demonstracije u kojima je, u sukobima sa policijom, poginulo više od 200 radnika, mnogi su uhapšeni, a osmero je osuđeno na smrt. Jedan od glavnih zahtjeva radnika bio je uvođenje osmosatnog radnog vremena. U znak sjećanja na ovaj događaj 1. maj se od 1889. obilježava kao Međunarodni praznik rada.

1904. – U Pragu je umro Antonín Dvořák (1841.- 1904.) češki kompozitor i dirigent. Poznate su njegove uspješne kombinacije narodne i simfonijske muzike, te se uz Antonína Dvořáka smatra osnivačem češke nacionalne škole muzike.

1951. – Godišnjica emitiranja prvog programa Radija Slobodna Evropa iz Münchena, Njemačka.

1960. – Sovjetske snage srušile su američki špijunski avion U-2 u Sverdlovsku.

2004. – Najveće širenje EU u njenoj četrdeset sedmogodišnjoj povijesti. Njene članice postale su: Češka, Cipar, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija.

2010. – Opozicione skupine organiziraju velike proteste u Moskvi pod nazivom ¨Dan gnjeva¨.

2011. – Američki predsjednik Barack Obama objavljuje vijest da su specijalne snage SAD-a ubile Osamu bin Ladena, u Abbottabadu (Pakistan) koji stoji iza terorističkog napada na SAD 11. septembra.
XS
SM
MD
LG