Dostupni linkovi

1. august: Zoran Đinđić, Roman Herzog, ...


Zoran Đinđić, Beograd, 2002.
Zoran Đinđić, Beograd, 2002.
1. august (kolovoz) je dvijestotine četrnaesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 152 dana.
1936. - Otvorene su XI. Olimpijske igre u Berlinu. Bile su to najkontroverznije igre u povijesti olimpijade. Otvorio ih je Adolf Hitler koji je iskoristio priliku za promociju svoje političke partije i Njemačke, kao velike sile.
1952. - U Bosanskom Šamcu se rodio Zoran Đinđić (1952.- 2003.) srpski političar i državnik, te dugogodišnji predsjednik Demokratske stranke. Dobitnik je ugledne njemačke nagrade ‘‘Bambi’’ u oblasti politike, u Pragu mu se 2002. dodjeljuje nagrada ‘‘Polak’’ za doprins razvoja demokracije u Srbiji. Bio je premijer Srbije kad je na njega izvršen atentat, 12. marta 2003., ispred zgrade Vlade u Beogradu.
1981. - Počinje sa emitiranjem američka muzička televizija MTV (Music Television).
2001. - Azerbjedžanski zvaničnici odlučuju da u svom pismu zamijene ćirilicu sa latinicom, kako bi smanjili ruski uticaj na svoju kulturu.
1994. - Učestvujući na obiljavanju 50. godišnjice stradanja Poljaka od strane njemačkih nacista, za vrijeme Drugog svjetskog rata, predsjednik Njemačke, Roman Herzog, izrazio je žaljenje za žrtvama i javno zatražio oprost za zločine koje su Njemci načinili na tlu Poljske.
XS
SM
MD
LG