Dostupni linkovi

15. maj: Curie, Albright, Jurišić, ...


Doček Iliji Jurišiću nakon puštanja iz beogradskog zatvore, Tuzla, 2010.
15. maj (svibanj) je stotinu trideset peti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 230 dana.

1859. – Rodio se Pierre Curie (1859.- 1906.) francuski kemičar i fizičar. Značajan doprinos dao je na polju istraživanja magnetizma, radioaktivnosti i kristalografije. Zajedno sa suprugom Marije Curie i A. Henriem Becquerelom dobio je 1903. godine Nobelovu nagradu na polju fizike.

1891. – U Kijevu je rođen Mihail Bulgakov (1891.- 1940.) jedan od najvećih satiričara ruske književnosti. N¨jegova najpoznatija djela su ¨Majstor i Margarita¨, ¨Bijela garda¨, ¨Kobna jaja¨, ¨Pasje srce¨, ...

1937. – U Pragu se rodila Marie Jana Korbelová, danas poznata kao Medeleine Korbel Albright, američka diplomatkinja češkog porijekla. Bila je ambasadorica pri UN-u, te drđavna sekretarka u administraciji predsjednika Billa Clintona. Trenutno predaje na Georgetown univerzitetu u Washingtonu.

1988. – Počelo povlačenje sovjetskih trupa iz Afganistana.

1992. - ¨Tuzlanska kolona¨ bio je događaj vezan za sukobe do kojih dolazi prilikom povlačenja JNA iz Tuzle. Ilija Jurišić, koji je bio uhapšen u maju 2007. godine prilikom službenog boravka u Beogradu, optužen je da je kao starješina operativne grupe pri Centru javne bezbijednosti Tuzla izdao naredbu za napad na JNA kolonu. Iako to nije dokazano, on je bio osuđen na 12 godina zatvora u Beogradu 2009. Apelacioni sud je poništio tu presudu i naložio reviziju cijelog slučaja. Jurišić se nakon toga vratio u Tuzlu i nastavio je svoju odbranu tako što se odazvao na svaki poziv suda u Beogradu.
XS
SM
MD
LG