Dostupni linkovi

5. septembar: Mercury, Voyager 1, Majka Tereza, ...


Freddie Mercury na koncertu grupe "Queen", Pariz, 1984.

5. septembar (rujan) je dvije stotine četrdeset deveti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 117 dana.

1946. – U Zanzibaru se rodio Freddie Mercury (1946.- 1991.) britanski tekstopisac, pjevač i producent, član legendarne rock grupe Queen.

1972. XX Olimpijske igre održane u Münchenu ostat će u sjeni terorističkog napada palenstinske organizacije ¨Crni septembar¨, koji su na današnji dan upali u olimpijsko selo ubili dva a oteli dvet izraelskih sportista. Nažalost talačka drama je završila na aerodromu neuspjelom akcijom spašavanja, te je svih devet otetih sportaša ubijeno.

1977.NASA lansira iz Cape Canaverala svemirsku sondu Voyager 1, čija misija je istraživanje planeta. Ona je još uvijek aktivna, očekuje se da će komunicirati sa Zemljom sve do 2020. godine. Sonda Voyager 1 je do sada posjetila i istražila Saturn i Jupiter.

1997. – U Kalkuti je preminula Majka Tereza (1910.- 1997.) humanitarka, misionarka i zaštitnica siromašnih i bolesnih. Albanskog je porijekla, 1950. osniva zajednicu ¨Misionarke ljubavi¨, a dobitnica je brojnih najvećih svjetskih priznanja. Nobelovu nagradu za mir dobila je 1979., bila je počasna državljanka SAD-a, a Papa Ivan Pavao II ju je proglasio blaženom 2003. godine.

2002. – U Kandaharu napadač u uniformi afganistanske vojske pucao je na predsjednika Hamida Karzaia. Ranjen je guverner koji je bio u pratnji, Karzai je bio nepovrijeđen zahvaljujući intervenciji tjelohranitelja koji je poginuo.


XS
SM
MD
LG