Dostupni linkovi

18. novembar: Gallup, Ben Hur, ...


Američki glumac Charlton Heston dobio je Oscara za ulogu u filmu ''Ben Hur''
Američki glumac Charlton Heston dobio je Oscara za ulogu u filmu ''Ben Hur''
18. novembar (studeni) je tri stotine dvadeset treći dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 43 dana.
1901. - Rođen je američki sociolog-statističar George Horace Gallup (1901.- 1984.). Osnovao je Američki institut za javno mnijenje (1935.), a poznata su njegova ispitivanja društvenog i političkog raspoloženja javnosti na temelju razrađenog sistema anketiranja velikog uzorka.
1959. - Premijera filma Ben Hur u režiji William Wylera, snimljenom prema romanu Lewa Wallacea. Film osvaja 4 Zlatna globusa i 11 Oscara, bilježi rekord kojeg su uspjeli stići filmovi Titanic i Gospodar prstenova-Povratak kralja.
1991. - Nakon višemjesečnih borbi i razornog djelovanja JNA, pao je hrvatski grad Vukovar. Današnji dan u Hrvatskoj se obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.
1999. - Turska, Azerbejdžan i Gruzija potpisuju ugovor u vrijednosti od 2,4 milijarde dolara, za izgradnju plinovoda koji bi naftu iz Kaspijskog mora doveo na međunarodno tržište bez prolaska kroz Rusiju i Iran.
2004. - Rusija ratificira Kyoto protokol o promjenama klime- globalno otopljenje. Protokol ima za cilj smanjenje emisije ugljičnog dioksida, a potpisalo ga je 170 država.
XS
SM
MD
LG