Dostupni linkovi

11. decembar: Koch, UNICEF, TAPI, ...


UNICEF, ilustrativna fotografija
UNICEF, ilustrativna fotografija

11. decembar (prosinac), je tri stotine četrdeset šesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 20 dana.


1843. – Rođen je Robert Koch, njemački bakteriolog, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. godine. Jedan je od osnivača medicinske mikrobiologije, otkrio je uzročnik tuberkuloze, malarije, te uveo liječenje kininom.

1941. – Njemačka i Italija objavile su rat SAD, da bi odlukom američkog Kongresa isti dan objavljen rat tim zemljama. Poljska je objavila rat Japanu, a Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala objavljuju rat Njemačkoj i Italiji.

1946. – Osnovan je UNICEF, Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć djeci u zemljama razorenim ratom na Osnivačkoj skupštini UN-a. Financira se u cijelosti dobrovoljnim prilozima vlada i fondacija, te firmi i građana.

1991. – Čelnici 12 europskih zemalja dogovorili su se da uspostave labavi savez sa zajedničkom spoljnom politikom i jedinstvenom valutom do 1999. godine čime su postavljeni temelji za EU.

1992. – Savjet bezbjednosti UN, na zahtjev Makedonije, odobrava upućivanje 800 vojnika UN-a u tu bivšu jugoslovensku republiku.

1994. – Tisuće ruskih vojnika, sa oklopnim vozilima ušli su u Čečeniju, u nastojanju da vrate Moskvi kontrolu u regiji.

2010. – Predsjednici Turkmenistana, Afganistana, Pakistana i Indije potpisali su u Ašgabatu okvirni sporazum o izgradnji plinovoda, TAPI, koji bi išao od Turkmenistana do zemalja Južne Azije.


XS
SM
MD
LG