Dostupni linkovi

12. juni: Anne Frank, Jeljcin, Bush, ...


Anne Frank

12. juni (lipanj) je stotinu šezdeset četvrti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 202 dana.

1924. – Rodio se George Bush, 41. američki predsjednik, koji je prije toga bio ambassador u UN-u, te direktor CIA-e. Dolazi iz republikanskih redova, a njegov sin George W. Bush bio je 43. američki predsjednik, dok mu je drugi sin Jeb Bush bio guverner Floride.

1929. – U Frankfurtu se rodila Anne Frank (1929.- 1945.) Židovka, autorica poznatog ¨Dnevnika Anne Frank¨, u kome svjedoči o dramatičnim dešavanjima života u izolaciji i strahu sve dok je 1944. nije otkrio Gestapo i otpremio u koncentracioni logor Bergen-Belsen. Dnevnik je nakon rata pronađen u Amsterdamu, objavljuje ga njen otac.

1991. – Na predsjedničkim izborima u Rusiji pobijedio je Boris Jeljcin.

2007. – Haški tribunal osudio je Milana Martića zbog ratnog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj na 35 godina zatvora. Optužnica je imala 19 tačaka, a Martić je optužen i za kršenje običaja i zakona rata, te da je planirao, poticao i zapovjedio progone, istrebljenje stanovništva na području Hrvatske u periodu 1991.-95. godine.

2008. – Na konferenciji u Parizu, svjetski donatori su odobrili pomoć za obnovu Afganistana u iznosu od 20 milijardi dolara.

2009. – Na predsjedničkim izborima u Iranu pobjedio je Mahmoud Ahmadinežad. Slijedili su protesti koji su bili za opozicionog kandidata Mir-Hosseina Mousavia.


XS
SM
MD
LG