Dostupni linkovi

26. novembar: Carroll, Turner, Ribar, ...


Tina Turner
Tina Turner
26. novembar (studeni) je tri stotine trideset prvi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 35 dana.
1862. - Objavljen roman za djecu ‘‘Alisa u zemlji čudesa’’ engleskog autora Lewis Carrolla.
1922. - Nakon što je engleski arheolog Hauard Carter otkrio grobnicu Tutankamona, otvorio ju je i ušao u nju nakon više od 3000 godina od kako je u nju položen faraon.
1939. - U SAD-u se rodila Tina Turner, jedna od najuspješnijih i najpopularnijih rock i soul pjevačica svih vremena. Časopis Rolling Stone postavio ju je na listu ‘‘Besmrtnika-največih izvođača svih vremena’’ sa prodanih skoro 200.000.000 albuma.
1942. - Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Bihaću je osnovano ‘‘Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije’’ (AVNOJ) na čelu sa dr. Ivom Ribarom.
1996. - Pristalice predsjednika Aleksandra Lukašenka odvajaju se iz bjeloruskog parlamenta te stvaraju svoju vlastitu skupštinu.
2000. - Slobodan Milošević je na vanrednom kongresu Socijalističke partije Srbije ponovo izabran za lidera partije, a u junu naredne godine izručen je Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.
2008. - Islamski militanti napali su na najmanje sedam mjesta indijsko financijsko središte u Mumbaiju, uključujući i luksuzne hotele, te su tom prilikom ubili 166 osoba.
XS
SM
MD
LG