Dostupni linkovi

29. septembar: Zola, Wałęsa, Izetbegović, ...


Bivši predsjednik Poljske, Lech Walesa
Bivši predsjednik Poljske, Lech Walesa
29. septembar (rujan) je dvije stotine sedamdeset treći dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 93 dana.

1902. - U Parizu je umro jedan od najznačajnijih francuskih pisaca, utemeljitelj naturalističkog pravca, Émile Zola (1840.- 1902.).

1941. - Za vrijeme Drugog svjetskog rata, njemački nacisti izvršili su masakr nad Jevrejima u Babi Jaru, nedaleko od Kijeva. Ubijeno je preko 30.000 ljudi, među kojima su bili žene, djeca i starci.

1943. - Rodio se Lech Wałęsa poljski državnik i političar, prvi predsjednik demokratske Poljske i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine.

1994. - Na sastanku ministara odbrane, zemalja članica NATO snaga postignut je dogovor da se pojačaju napadi na položaje Vojske Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

1996. - Prve poslijeratne izbore u BiH nadgledala su međunarodne grupe, koje potvrđuju pobjedu novog predsjednika Alije Izetbegovića.

1999. - Sukob specijalnih snaga policije i demonstranata protiv vladavine Slobodana Miloševića u Beogradu.

2001. - Savjet bezbjednosti UN-a usvaja rezoluciju o borbi protiv terorizma, te su predviđene sankcije za svaku državu koja se ne bude držala antiterorističkih mjera.

2002. - Afganistanski sportaši vratili su se na međunarodna takmičenja nakon osam godina neučestvovanja. Bili su dio 14. Azijskih igara održanih u Pusanu, u Južnoj Koreji.
XS
SM
MD
LG