Dostupni linkovi

19. novembar: Gandhi, Gligorov, Reagan, ...


Indira Gandhi
Indira Gandhi
19. novembar (studeni) je tri stotine dvadeset četvrti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 42 dana.
1917. - Rodila se Indira Gandhi (1917.- 1984.) indijska političarka, premijerka i jedna od vodećih osoba Pokreta nesvrstanih. Život je izgubila u atentatu koji su na nju izvršili pripadnici Sika u New Delhiju.
1985. - Američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski lider Mihail Gorbačev susreli su se po prvi put na samitu u Ženevi.
1995. - Na Kiru Gligorova (1917.- 2012.) prvog predsjednika neovisne Makedonije izvršen je neuspio atentat. U centru Skopja eksplodirala je auto-bomba, poginuo je vozač, a Gligorov je bio teže ranjen. Zapisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji predsjednik države, koji je vladao sa 82 godine.
2002. - Kina otpisala dugove Afganistanu koji datiraju još od 1960. godine, kako bi pomogla oporavak ove ratom razrušene zemlje.
2006. - SAD i Rusija potpisuju ključni trgovački sporazum, uklanjajući i posljednju prepreku Moskve na trinaestogodišnjem putu priključenja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.
- Danas se obilježava Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, koji je nastao na inicijativu Fondacije svjetskog samita žena 2000. godine.
XS
SM
MD
LG