Dostupni linkovi

19.august: Chanel, Pahlavi, Gorbačov, ...


Coco Chanel
Coco Chanel
19. august (kolovoz) je dvije stotine trideset drugi dan godine po gregorijanskom kalenaru. Do kraja godine preostala su još 134 dana.
1883. - Rodila se Coco Chanel (1883.- 1971.) francuska modna kreatorica, jedna od najznačajnijih osoba u razvoju svjetske mode. Svoje poslovno carstvo počela je sa malim dućanom za prodaju šešira, a danas se najviše pamti po parfemu Chanel No. 5 i Chanel odijelu, kojeg čine suknja do koljena i sako. Ona je stvorila i malu crnu haljinu koju je posebno popularnom učinila glumica Audrey Hepburn. Uvijek je isticala da je jednostavnost osnova elegancije.
1919. - Afganistan se osamostalio od Velike Britanije.
1944. - Dan oslobođenja Pariza od njemačke okupacije, za vrijeme Drugog svjetskog rata.
1953. - Zbačena je iranska nacionalna vlada, na čelu sa premijerom Mohammadom Mossadeqom, u vojnom udaru koji su podržale SAD. Šah M. Reza Pahlavi vratio se iz egzila u zemlju da preuzme vlast.
1960. - Sovjeti lansirali svemirsku letjelicu ‘Sputnik 5’ u kojem su bila dva psa, Belka i Strelka, nekoliko desetina miševa, štakori, te različite vrste biljaka.
1991. - Komunisti, tvrdolinijaši, izvršili su državni udar kojim su pokušali zbaciti sa vlasti Mihaila Gorbačova, tvorca sovjetske ‘glasnosti’ i ‘perestrojke’.
1999. - U Beogradu održan jedan od najvećih opozicionih skupova, kojim se zahtjevalo uvođenje demokratskih promjena u Srbiji kao i smjenjivanje režima Slobodana Miloševića.
XS
SM
MD
LG