Dostupni linkovi

14. decembar: Washington, Masaryk, Saharov, ...


George W. Bush sagnuo se kako bi izbjegao cipelu bačenu na njega, Bagdad, 14. decembar 2012.

14.decembar (prosinac) je tri stotine četrdeset deveti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 17 dana.

1799. – Umro je George Washington prvi predsjednik SAD-a (od 1789.do 1797.). U Americi je poznat kao ¨otac nacije¨ (Father of the Nation).

1927. – Velika Britanija priznala neovisnost Iraka i podržala prijem te zemlje u Ligu Naroda.

1935. – Prvi predsjednik Čehoslovačke Tomaš Masaryk podnio je ostvaku, a četiri dana kasnije zamijenio ga je dotadašnji šef diplomacije Eduard Beneš.

1962. – Američka svemirska letjelica Mariner 2 prva je uspjela preletjeti kraj Venere i poslati prve fotografije iz bliza općenito nekog planeta.

1989. – Umro Andrej Saharov u 68. godini života. Bio je poznati sovjetski nuklearni fizičar, disident i aktivist za ljudska prava. Zalagao se za građanske slobode i reforme u SSSR-u.

1995.Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman zvanično potpisali u Parizu Daytonski mirovni sporazum.

1995. – Žestoke borbe vođene u Gudermesu, udaljenom oko 30 kilometara od glavnog grada Groznog, u Čečeniji, između ruskih trupa i čečenskih pobunjenika, kao reakcija na nametnute izbore od strane Kremlja. Najmanje 267 čečenski civila ubijeno je u narednih deset dana.

1997. – Iranski predsjednik Mohamed Khatami izjavio da je spreman ponovo uspostaviti dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama. Bila je to prva izjava tog sadržaja od revolucije u Iranu 1979.

2008. – Birači u Turkmenistanu glasovali na prvim parlamentarnim izborima nakon smrti diktatora Saparmurata Nijazova krajem 2006. godine.

2008. – Američki predsjednik George W. Bush nekoliko tjedana prije napuštanja ureda, odlazi u nenajavljenu posjetu Bagdadu. Na konferenciji za medije, irački novinar, Muntadar al-Zaidi, gađa ga cipelom.

XS
SM
MD
LG