Dostupni linkovi

Kiša koja danima pada preplašila Banjalučane


Kiša koja danima pada, nabujali Vrbas, pritoke i potoci preplašili su Banjalučane zbog još svježih sjećanja na velike majske poplave od prije dvije godine.

Samo u posljednja 24 časa, palo je više od 67 litara kiše po metru kvadratnom. Saobraćaj je trenutno prekinut na dvije saobraćajnice, u Karanovcu i Debeljacima, a u toku je još nekoliko intervencija na terenu, uglavnom oko odčepljavanja kanala, te jedna u osnovnoj školi u mjestu Mišin Han.

U Odsjeku za civilnu zaštitu Grada Banjaluka primljena je 61 prijava sa zahtjevom da se izađe na teren i otklone posljedice poplava.

No predstavnici gradskih vlasti trvde da stanje nije kritično, da nivo Vrbasa opada, da vode nema u stambenim objektima, osim što je ušla u podrume nekoliko stambenih objekata.

„Pripadnici vatrogasne jedinice i pripadnici civilne zaštite izašli su na 16 lokacija gdje se po nalogu gradonačelnika radi na otklanjanju posljedica poplava. Želim posebno da naglasim da sinoć nije bilo mjesta panici što se tiče Vrbasa i Vrbanje. Sinoć u 22.30 sati nivo Vrbasa je bio 442 cm, a u ovom momentu je 360 cm“, istakao je šef Odsjeka civilne zaštite Banjaluka Mladen Ćućun.

Petar Bilčar načelnik Odjeljenja za komunalne poslove kazao je kako su gradske ekipe stalno na terenu od sinoć, a najviše se obilaze naselja Dragočaj, Česma i Priječani.

„Situacija je stabilna. Imamo još par lokaliteta gdje radimo intervencije, kao na primjer u Karanovcu kod drvoprerade. U ulici Petra Velikog u toku je jedna intervencija i odčepljenje, a u Dragočaju je rijeka u koritu. Dragočajka je puna smeća koje nosi.

U Motikama je bilo puno granja koje je neodgovorni pojedinac posjekao, a onda su one napravile prirodnu branu i voda se izlila. Zato još jednom apelujemo na građane da vode računa“, istakao je Bilčar.

Očekuje se da će do kraja dana biti riješeni i svi prekidi na saobraćajnicama, poručio je i šef Odsjeka za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, dodavši da „stanje nije toliko kritično kao što je prikazano.

Zbog neugodnih iskustava od prije dvije godine, vjerovatno su svi više na oprezu. Predstavnici Gradske uprave ističu i da su u stalnom kontaktu sa upravom HE Bočac, te da nema opasnosti od pretjeranog akumuliranja vode. Građani od sinoć šalju slike poplavljenih obala i objekata uz Vrbas te potopljenih saobraćajnica. Voda se danas znatno povukla.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG