Dostupni linkovi

Ponovo štrajk u Željeznicama Federacije BiH


Radnici Željeznica FBiH počeli su u petak generalni štrajk u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici i Bihaću. Traže isplatu dvije zarađene plate i topli obrok za dva mjeseca. Federalna Vlada uplatila je neophodna sredstva, a iz Uprave preduzeća tvrde kako zbog ne produžavanja Zakona o finansijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH, uprava nema osnova za isplatu plata za april i maj ove godine.

Brze putničke linije Sarajevo - Banja Luka i Sarajevo - Čapljina vozovima Željeznica FBiH od srijede ujutro ne voze. I teretni željeznički saobraćaj je smanjen za 40 odsto.

Zbog neisplate dvije plate i isto toliko toplih obroka, 4000 radnika ovog preduzeća je počelo generalni štrajk.

„Konkretno, isplata dvije plate, za četvrti i peti mjesec, isplata plate za šesti mjesec, u zakonskom roku, do 31. VII, kao i toplih obroka za peti i šesti mjesec, rješavanje pitanja zdravstvenog osiguranja“, kaže predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja za područje infrastrukture ŽFBiH, Igor Boban.

Iz Uprave preduzeća tvrde kako nema dovoljno novca za isplatu, iako je resorno ministarstvo uplatilo junsku tranšu. Bilo kakva isplata značila bi kršenje zakona, ističe načelnica službe za odnose s javnošću ovog preduzeća, Senka Račić.

„Pošto zakon o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH nije produžen, isplata neto plata predstavljala bi kršenje zakona od strane rukovodilaca Željeznica FbiH. Izjavama da je samo pitanje hoće li Uprava Željeznica FBiH htjeti potpisati naloge da se radnicima isplate plate predstavlja pokušaj da se čelni ljudi ŽFBiH pod pritiskom gurnu u svjesno kršenje zakona", navodi Senka Račić.

Iz Sindikata pak tvrde kako to nije razlog. Kažu da je problem sa isplatom plata taj što nema ko potpisati naloge. Jedini ovlašteni su na odmoru.

„Taj zakon o konsolidaciji nije sprečavao, kao što se to daje javnosti, da se može isplatiti neto plaća, bez doprinosa. Znači, uvijek postoji zakon o doprinosima koji kaže da se uz plaću moraju svi doprinosi isplaćivati“, navodi Igor Boban.

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija FBiH isplatilo je tranšu za mjesec juni u iznosu od skoro 900.000 eura. Ministar Enver Bijedić ističe kako je Vlada ispunila svoju obavezu, te da Uprava preduzeća nema niti jedan razlog zbog kojeg ne bi već sutra isplatila radnicima plate:

„Ranije su isplaćivane plate. Znači, kad je odgovaralo ovoj upravi da isplaćuje te plate, bez zakona o finansijskoj konsolidaciji, kao što je bilo u januaru ove godine, tad su isplaćivali. Sada ne odgovara, zato što želi da se na taj način napravi vještačka kriza“, tvrdi ministar.

Status quo

Poslanici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta na nedavno održanoj sjedinici nisu željeli produžiti Zakon o finansijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH. Razloga za takve poteze poslanika ima mnogo, navodi jedan od njih, Mirza Ustamujić:

„Imate priliku da vidite izvještaje državnih revizora koji su našli da se ogromni kriminal dešava tamo, da su ŽFBiH bile i žirant privatnoj firmi od 18 miliona maraka, da su poručivali određene usluge od oko pet miliona maraka. Dakle, imamo jedno rasipanje sredstava, radi se o desetinama miliona maraka. Jednostavno smo smatrali da treba doći do smjene Uprave Željeznica Federacije“, kaže Ustamujić.

Predsjednik Uprave Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić i izvršni direktor za ekonomske poslove Šemsudin Zahirović 24. juna podnijeli su ostavke na svoje funkcije.

Međutim, kako već duže vremena u ovoj firmi, a zbog složene političke situacije, ne postoji Nadzorni odbor koji može razmatrati pitanje ostavki, u Željeznicama je status quo.

Resorni ministar Enver Bijedić ističe kako će se zakon ponovo naći pred poslanicima na slijedećoj sjednici 23. jula. Bijedić se nada da će uz doradu zakona on dobiti podršku poslanika i delegata u federalnom Parlamentu:

„Jer taj zakon ne omogućava ovoj upravi dalje aktivnosti u smislu njihovog dosadašnjeg rada, koji nije bio kako treba, nego omogućava da 4.000 uposlenih nastave da rade normalno“, kaže Bijedić.

Samo za isplatu jedne bruto plate u Željeznicama FBiH potrebno je obezbijediti preko četiri miliona eura, što je iznos koji daleko premašuje prihode ovog preduzeća na mjesečnom nivou.

Prema reviziji finansiranja kompanija koje su u većinski državnom vlasništvu, kapital Željeznica umanjen je za 250 miliona eura. Ovo preduzeće godinama posluje s gubitkom, a prema procjenama stručnjaka, zbog odluka Vlade i resornog ministarstva 200 miliona eura gubitka odnosi na Vladino neizvršavanje obaveza prema ovom preduzeću.

Prvi koraci ka ozdravljenju ove kompanije moraju ići u smjeru smanjivanja broja zaposlenih, smatra profesor na sarajevskom Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, te dugogodišnji član Upravnog odbora Željeznica FBiH Alija Behmen.

„Ima mnogo stvari koje treba poredati. Treba izvršiti jednu normalnu racionalizaciju poslovanja u svim segmentima, pa i prema zaposlenicima. Naravno, ne mislim da ljude treba ostaviti na ulici; oni se daju prekvalificirati“, kaže Behmen.
XS
SM
MD
LG