Dostupni linkovi

Predsednik ruske Državne dume 'upozorava' zbog isporuka oružja Ukrajini


Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin. Fotografija: 19. April 2017.
Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin. Fotografija: 19. April 2017.

Predsednik ruske Državne dume rekao je da bi obećane isporuke dodatnog naoružanja Kijevu od zapadnih zemalja mogle da podignu rat u Ukrajini na novi nivo koji bi mogao da rezultira "globalnom katastrofom".

Vjačeslav Volodin je 22. januara na svom Telegram kanalu napisao da "ako Vašington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će biti korišćeno za napade na civilne gradove i pokušaje da zauzmu naše teritorije..to će dovesti do mera odmazde korišćenjem moćnijeg oružja".

Komentari šefa donjeg doma ruskog parlamenta uglavnom su shvaćeni kao pretnja nuklearnim oružjem.

Ovaj komentar takođe dolazi nakon što su se predstavnici 54 zemlje okupili prošle nedelje u Nemačkoj da se dogovore o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini.

U septembru je Rusija tvrdila da je anektirala četiri ukrajinske teritorije istočne oblasti Donjecka i Luganska, kao i južne regije Zaporožja i Hersona, nakon sprovedenih referenduma koje Zapad smatra montiranim.

Volodin je stavio odgovornost na Vašington i Brisel da spreče eskalaciju rata u Ukrajini, gde se ruske snage optužuju zbog navodnih ratnih zločina i udara na civilne ciljeve i energetsku infrastrukturu.

"Članovi (američkog) Kongresa, poslanici Bundestaga, Narodne skupštine Francuske i drugih evropskih parlamenata moraju shvatiti svoju odgovornost prema čovečanstvu“, napisao je Volodin.

"Svojim odlukama Vašington i Brisel vode svet u strašni rat: u potpuno drugačiju vojnu akciju nego danas”, rekao je on.

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je 19. januara upozorio NATO da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao da izazove nuklearni rat.

"Nuklearna sila koja izgubi u konvencionalnom ratu može da izazove izbijanje nuklearnog rata“, napisao je Medvedev.

"Nuklearne sile nisu izgubile velike ratove od kojih zavisi njihova sudbina”, rekao je on.

'Deža vi' iz oktobra 1962.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:26 0:00

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, u međuvremenu, uoči sastanka u Nemačkoj o vojnoj pomoći Ukrajini rekao da će izgledi za dodatne isporuke oružja značiti "dovođenje sukoba na potpuno novi nivo, što, naravno, neće slutiti na dobro sa stanovišta globalne i panevropske bezbednosti".

Kremlj je invaziju na Ukrajinu, za koju kaže da je evoluirala u proksi rat sa Sjedinjenim Državama i evropskim državama, prikazao kao neophodnu da bi se eliminisala egzistencijalna pretnja Rusiji.

Tvrdnju da NATO ili druge zapadne zemlje predstavljaju takvu pretnju su zapadni zvaničnici potpuno odbacili.

Izvor: Ukrajinski servis RFE/RL
XS
SM
MD
LG