Dostupni linkovi

Zelenski: Idealan ishod bila bi pozivnica za prijem u NATO


Predsednik Ukrajine na Samitu NATO u Vilnijusu, 12. jul 2023.
Predsednik Ukrajine na Samitu NATO u Vilnijusu, 12. jul 2023.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je 12. jula usvajanje završne deklaracije lidera na Samitu NATO-a u Vilnijusu, u Litvaniji. Međutim, ocenio je da bi bilo "idealno" ako bi Ukrajina dobila pozivnicu za prijem u sevetoatlantski savez.

Zelenski učestvuje u drugom danu Samita koji se održava u litvanskom glavnom gradu, gde su dan ranije lideri usvojili dekaraciju kojom su poručili da će uputiti pozivnicu Ukrajini za prijem "kada se steknu uslovi".

NATO će pozvati Ukrajinu u alijansu 'kada se steknu uslovi'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Ukrajinski lider je istakao da razume oklevanja nekih da se govori o prijemu Kijeva u najveću svetsku organizaciju jer, prema njemu, "niko nije voljan da ima svetski rat".

Priznao je da je svestan da Ukrajina ne može biti članica alijanse dokle god je rat u toj državi, ali je naglasio da su signali u ovom pravcu veoma važni.

Bezbednosne garancije za Ukrajinu

Države G7 usvojile su zajedničku deklaraciju kojom nude bezbednosne garancije Ukrajini i potvrđuju da će svaka od njih bilateralno raditi sa Kijevom na konkretnim, dugoročnim bezbednosnim obavezama i aranžmanima.

G7 čine sedam najnaprednijih država na svetu - Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Među aranžmanima se pominje obezbeđivanje održivih snaga sposobnih da u ovom trenutku brane Ukrajnu ali i ubuduće spriječe rusku agresiju.

To bi uključivalo bezbjednosnu pomoć i savremenu vojnu opremu, dajući prioritet protivvazdušnoj odbrani, artiljeriji i vatri velikog dometa, oklopnim vozilima...

"Radićemo sa Ukrajinom na poboljšanom paketu bezbednosnih obaveza i aranžmana u slučaju buduće agresije, kako bismo Ukrajini omogućili da odbrani svoju teritoriju i suverenitet", navodi se u saopštenju G7.

Deklaracija je usvojena na marginama Samita NATO u Vilnijusu, u Litvaniji.

Za generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga ove garancije uključuju aranžmane za bezbednost Ukrajine, kako se istorija ne bi ponovila.

"To će pomoći da se spreči bilo kakva buduća agresija Rusije nakon okončanja ovog rata i ona upotpunjuje podršku koju pruža NATO", ocenio je Stoltenberg 12. jula.

Formiran Savet NATO-Ukrajina

U Vilnijusu je održana inauguralna sednica Saveta NATO-Ukrajina na nivou svih lidera država članica i Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a je ocenio da se radi o novom poglavlju u odnosima između saveza i Ukrajine.

"Danas se susrećemo kao jednaki. Radujem se danu kada se sretnemo kao saveznici", poručio je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG