Dostupni linkovi

Vojvođanske pare još na čekanju


Zgrada Skupštine Vojvodine, ilustrativna fotografija

Kada će Srbija doneti Zakon o finansiranju Vojvodine, pitanje je koje opet postavlja i Evropska unija. Dosadašnji rokovi više puta su probijeni, a sagovornici RSE kažu da je to pitanje važno i na evropskom putu.

“Skandalozno je da država ne ispunjava svoje ustavne obaveze. Da jednu autonomiju koju priznaje u svom ustavu dopuni neophodnim zakonima o njenom finansiranju. A drugo, skandalozno je da se apsolutno ne poštuje odredba o vrednosti vojvođanskog budžeta u odnosu na republički budžet. Bez obzira što je ta klauzula u ustavu sama po sebi tragikomična. Jer ona je trebalo da zameni davanje jednog šireg spektra nadležnosti autonomiji Vojvodine. Uključujući i njeno pravo da ima izvorne prihode,” rekao je za RSE ekonomski novinar Dimitrije Boarov.

“Evropska unija očekuje da Srbija usvoji Zakon o finansiranju Vojvodine, kao što je to propisano Ustavom Srbije,” izjavila je Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije.

Robert Kolar, pokrajinski poslanik iz Lige socijaldemokrata, kaže za RSE da Vojvodina od republičkih vlasti nikada nije dobila ozbiljan signal da će se raditi na izradi zakona, što je preneto i Briselu.

„LSDV je na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom zatražila da se objasni vlastima u Beogradu značaj donošenja tog zakona. To je na neki način urodilo plodom, koliko vidimo iz izjava evropskih zvaničnika poslednjih dana.“

Maja Kocijančić izjavila je da je nivo pokrajinske autonomije suverena odluka Srbije kao kandidata za članstvo u EU, ali je dodala da je poštovanje vladavine prava jedan od ključnih uslova u procesu pridruživanja. To je od suštinskog značaja, navela je Kocijančić, za napredak u pregovorima o poglavlju 23 koje se bavi pravosudjem i osnovnim pravima.

Dimitrije Boarov
Dimitrije Boarov

Dimitrije Boarov kaže da ovakav stav nije iznenađenje jer Evropska unija podržava regionalizaciju i decentralizaciju.

“EU žali da u korenu spreči stvaranje režima, koji su sada u ekspanziji, u kojima je sva vlast u rukama jednog čoveka. Taj trend je opasan za razvoj u svim zemljama koje imaju hroničan demokratski deficit. Iako se o tome kod nas ne piše, to je važna politička tema unutar EU koja pokušava da nađe balans između očuvanja nekih državnih zajednica i podrške regionalizaciji.”

Prema Ustavu Srbije, budžet Autonomne pokrajine Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto republičkog budžeta. Iako su republičke i pokrajinske vlasti u više navrata najavljivale zakon, ostalo je nejasno da li će biti donet pre ili posle pokrajinskih izbora na proleće 2016.

Uz opasku da ne isključuje suodgovornost pokrajinskih vlasti za ovakvu situaciju, Robert Kolar veruje da bi nakon upozorenja iz Brisela trebalo da bude pomaka.

„Nije upitno da će u okviru otvaranja poglavlja za pridruživanje EU doći do trenutka kada ćemo morati da razgovaramo o regionalizaciji, decentralizaciji i autonomijama unutar Srbije. Ali zašto uvek moramo da čekamo poslednji trenutak, i da to neko spolja od nas traži, kada je to naše unutrašnje pitanje.“

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG