Dostupni linkovi

Vojvođanska nagrada dopisniku RSE Šinkoviću


Norbert Šinković
Norbert Šinković
Novinar Radija Slobodna Evropa Norbert Šinković i novinarka Radio-televizije Vojvodine Nataša Krstin dobitnici su ovogodišnje novinarske nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Žiri je u obrazloženju naveo da posebno zadovoljstvo predstavlja to što su ovogodišnji dobitnici mladi novinari.

"Bez obzira na velike napore moćnih da novinarskoj profesiji oduzmu njenu društvenu, korektivnu ulogu, dobitnici ovogodišnje nagrade pokazuju da u tome nisu uspjeli i da se 'baklja' slobodnog novinarstva, i pored otpora, prenosi sa generacije na generaciju", navodi se u obrazloženju nagrade.

Šinković, koji za RSE redovno izvještava iz Novog Sada, kaže da će mu priznanje biti neka vrsta putokaza na njegovom profesionalnom putu:

“Nagrada potvrđuje da se trud i profesionalizam isplati, bez obzira na to što je kod nas novinarstvo devastirano i što je u potpunosti izgubilo svoju korektivnu ulogu u društvu. Ova nagrada je zapravo i kompas u mom profesionalnom životu, ali jednako tako velika odgovornost” .

Nezavisno društvo novinara Vojvodine novinarske nagrade dodeljuje od 2010. godine, a dosadašnji dobitnici su novinarke Žužana Serenčeš i Branka Dragović Savić, kao i publicista Mirko Đorđević.

Nagrada je namenjena onim novinarima (i publicistima) čiji se rad značajno izdiže iznad proseka i koji su se hrabro uhvatili ukoštac sa traumatičnim događajima, čuvajući vlastiti i integritet profesije, te svojim radom doprineli rasvetljavanju namjerno zamagljenih zona političkih i društvenih procesa.

Izvršni odbor NDNV-a prilikom procenjivanja kandidata uzima u obzir i njihov raniji rad, njihovu hrabrost, nepokolebljivost i nepotkupljivost, kao i to da li su u svom radu uvažavali visoke etičke standarde i promovisali vrednosti građanskog društva.

U obrazloženju se kaže da se Šinković, rođen 1985. godine, novinarstvom počeo baviti kao honorari suradnik Radija Bačka Topola a sa nepunih 15 godina i u omladinskom programu Radija Bačka Topola.

Honorarni suradnik Televizije Vojvodine postaje 2008., a od 2009. do 2012. radi kao novinar programa na mađarskom jeziku Radija Novi Sad.

Od 2011. godine je dopisnik Radija Slobodna Evropa, a bio je i honorarni saradnik „Blicovog” dodatka na mađarskom jeziku.

Šinković u svom radu ide u susret teškim i traumatičnim temama, uz prepoznatljivi kritički odnos i jasan novinarski stav. Njega krasi novinarska bilingvalnost, koju uspješno prezentira i u elektronskim i u pisanim medijima, a koja je prava rijetkost među novinarima mlađe generacije.

On pokazuje visok stupanj profesionalnosti kada izvještava o temama vezanim za položaj AP Vojvodine, kao i položaja manjinskih i marginaliziranih grupa. Dobitnik je nekoliko nagrada i pohvala, među kojima je i regionalna specijalna diploma za najbolji radijski prilog za promoviranje tolerancije i interkuluralnosti.

Od ove godine, Norbert je suradnik u nastavi na Odsjeku za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Nagrada ovogodšnjim dobitnicima će biti uručena u ponedjeljak, 10. decembra .
XS
SM
MD
LG