Dostupni linkovi

Skupština Vojvodine usvojila Statut


Skupština Vojvodine, 7. novembar 2009.
Skupština Vojvodine, 7. novembar 2009.
Poslanici Skupštine Vojvodine sinoć su podržali pravno-tehničko usaglašavanje Statuta Vojvodine i Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, za koje je glasalo dve trećine poslanika.

Pravno-tehnička usaglašavanja odnose se na nekoliko tačaka koje su se našle u Predlogu statuta koji je Skupština Vojvodine usvojila pre više od godinu dana, ali se više ne pominju u Predlogu zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine koji je usvojila Vlada Srbije.

Ispravke u tekstu statuta, pre svega, odnose se na način na koji će biti sprovođeni referendumi u Vojvodini, na pitanja pokrajinske imovine koja će biti definisana posebnim zakonom, kao i na sklapanje međuregionalnih sporazuma, a ne međunarodnih ugovora, kako je prvobitno glasilo.

Za te dokumente koje je po hitnom postupku uputilo Izvršno veće Vojvodine glasalo je 80 poslanika vojvođanske skupštine, 20 je glasalo protiv, dok jedan poslanik nije glasao, dok poslanici vladajuće Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu učestvovali u radu skupštine, a salu je napustila i poslanička grupa "Napred Srbijo".

IZGLASAVANJE KRAJEM NOVEMBRA?


Poslanici su usvojili i amandmane Socijalističke partije Srbije u kojima se navodi da Vojvodina ne može da se definiše u Statutu kao deo srednje Evrope, već samo kao autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive i kao neodvojivi deo Republike Srbije.

Najoštrije kritke na račun vladajuće koalicije tokom današnjeg zasedanja uputili su poslanici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije koji su ocenili da je rasprava protivzakonita i protivustavna i optužili vladajuću većinu za separatizam.

Predsednik izvršnog veća Bojan Pajtić izjavio je danas da će pokrajina nakon usvajanja Statuta i pratećeg zakona o nadležnostima imati veću automoniju nego ranije, ali istovremeno mnogo manju nego veliki broj regija u Evropi i odbacio optužbe da je Statut separatistički akt dodajući da će to biti jasno svima već nekoliko nedelja nakon usvajanja.

Predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je sinoć u Novom Sadu da bi Statut Vojvodine i Zakon o prenosu nadležnosti mogli da se nađu u proceduri Skupštine Srbije za nedelju dana i mogli bi da budu usvojeni već do kraja novembra.

"Ako danas od Skupštine Vojvodine dobijem Predlog statuta i Predlog zakona o prenosu nadležnosti trebalo bi da prođe bar nedelju dana da se poslanici Skupštine Srbije upoznaju sa tekstom, a izglasavanje ova dva akta moglo bi uslediti do kraja novembra", rekla je Đukić-Dejanović na konferenciji za novinare.
XS
SM
MD
LG