Dostupni linkovi

Status Vojvodine: Republika ili pokrajina sa širom autonomijom


Zastava Vojvodine
Zastava Vojvodine
Treba li menjati položaj Vojvodine? Četvrta vojvođanska kovencija, koju čine manje vojvođanske stranke i nevladine organizacije, smatra da bi najbolje bilo da pokrajina i Srbija budu republike u saveznoj državi. Oni smatraju da je Vojvodina zapostavljena i da je žrtva ekonomske eksploatacije.

„Po priznanju državne statistike, Vojvodina je svrstana u ekonomski nedovoljno razvijene regije. Ona je devastirana, ekonomski i politički. Ovo traje od ukidanja autonomije Vojvodine sa zakonodavnim, izvršnim i sudskim nadležnostima i ukidanjem njenog federalnog statusa. Predlažemo da Vojvodina bude republika, ali u Saveznoj Republici Srbiji, da budu dva ravnopravna entiteta“, kaže predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić.

Nekadašnji vojvođanski visoki funkcioner u bivšoj SFRJ, Živan Berisavljević kaže da se oni zalažu za bolji položaj Vojvodine.

„Bitno je da se prizna Vojvodini njen politički subjektivitet i njena neporeciva istorijska prava i treba osigurati takav ustavni položaj, koji će omogućiti ravnopravnost, bez obzira na to u kom političkom entitetu oni žive“, kaže Berisavljević.

Predsednik Centra za regionalizam, Aleksandar Popov smatra da su ovakvi zahtevi nerealni.

„Mislim da je ovo nerealno, niti je potrebno da Vojvodina bude republika. Dovoljno je da ona ima široku autonomiju, koja bi bila zagarantovana ustavom. Ovako se izaziva animozitet u ostalim delovima Srbije. Mislim da je optimum da Vojvodina dobije zakonodavnu, izvršnu i delimičnu sudsku vlast, koja bi štitila tu zakonodavnu vlast“, ističe Popov.
XS
SM
MD
LG