Dostupni linkovi

Srpska akademija nauka protiv uvođenja pojma 'Vojvođanin' na popisu


Izvršni odbor SANU saopštio je da se "sa čuđenjem upoznao sa idejom o uvođenju odrednice 'Vojvođanin' u budućem popisu" u Srbiji.
Izvršni odbor SANU saopštio je da se "sa čuđenjem upoznao sa idejom o uvođenju odrednice 'Vojvođanin' u budućem popisu" u Srbiji.

Izvršni odbor Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštio je da bi "uvođenje odrednice 'Vojvođanin' u budućem popisu stanovništva u Srbiji bio opasan presedan".

U saopštenju se navodi da se Izvršni odbor SANU "sa čuđenjem upoznao sa idejom o uvođenju odrednice 'Vojvođanin' u budućem popisu".

"Ne sporeći prava svakog pojedinca da se izjašnjava kako želi, smatramo da bi formalizacija ovog predloga bila opasan presedan, ne samo sa gledišta načelnih i suštinskih razloga, već i po načinu na koji se do ovog predloga došlo", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je SANU "spremna da učestvuje u naučno zasnovanim razgovorima, obrazloži stavove svojih članova i sasluša druga mišljenja".

Grupa stranaka pokrenula je nedavno inicijativu da se odrednica 'Vojvođanin/Vojvođanka' na popisu stanovništva u Srbiji 2022. godine klasifikuje kao posebna nacionalna pripadnost.

Za tu ideju zalaže se politički savez stranaka iz Vojvodine, Vojvođanski front – koji čine Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Vojvođanska partija, stranke koje se od osnivanja zalažu da se ovoj pokrajini Srbije vrati status autonomije iz vremena socijalističke Jugoslavije.

Predstavnici ovih stranaka sastali su se tim povodom sa ministarkom za ljudska i manjinska prava Gordanom Čomić, kojoj su predstavili inicijativu da se svim građanima omogući "pravo na slobodno izjašnjavanje i vojvođanski identitet".

Trenutno se takvo izjašnjavanje uvrštava u odeljak 'Ostali'.

Čomić je 24. avgusta izjavila da je njeno ministarstvo otvoreno za dijalog na tu temu, kao i svim drugim koje se tiču popisa i obaveza koje Srbija ima prema Savetu Evrope.

S druge strane, u pokrajinskoj vladi i vladajućoj koaliciji, koju predvodi Srpska napredna stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kažu da vojvođanska nacija ne postoji i da je "politički konstrukt smišljen sa ciljem da se nastavi drobljenje srpskog nacionalnog tkiva".

Iz Republičkog zavoda za statistiku su za Radio Slobodna Evropa saopštili da ta institucija nije nadležna da se bavi pitanjima utvrđivanja ili priznavanja nacionalnog identiteta.

XS
SM
MD
LG