Dostupni linkovi

Vojvodina ponovo na dnevnom redu Naprednjaka


Bojan Pajtić
Srpska napredna stranka vodi pregovore o eventualnoj rekonstrukciji Vlade Vojvodine. Pitanje opstanka vojvođanske vlasti na čijem su čelu Demokrate ponovo je aktuelizvano nakon izbora pokrajinskog premijera Bojana Pajtića za lidera (na republičkom nivou opozicione) Demokratske stranke.

U republici pozicija, u pokrajini opozicija – stanje je koje Naprednjaci pokušavaju da promene od kada su na parlamentarnim izborima u Srbiji preuzeli vlast. Da bi im ovoga puta to moglo poći za rukom, ukazuju poruke koalicionih partnera vladajućih Demokrata u Vojvodini. Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine stižu ocene da su promene neophodne, dok Savez vojvođanskih Mađara već ima sporazum o saradnji sa Srpskom naprednom strankom na republičkom nivou.

Šef poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin očekuje rekonstrukciju vlasti u Vojvodini i navodi da su toku pregovori sa potencijalnim partnerima.

“Srpska napredna stranka razgovara na tu temu sa predstavnicima drugih partija koje su u vlasti i koje nisu u vlasti. Nadamo se da će biti dovoljno razuma, volje i spremnosti da se jednog momenta dođe do prekomponovanja vlasti, a u drugom momentu i do novih izbora u pokrajini. SNS obrazlaže tu želju činjenicom da se izborna volja birača značajno promenila, to su pokazali i poslednji republički izbori, a i svi ekonomski i drugi pokazatelji govore o tome da se ne radi kako treba,
da je pokrajinska vlast puna loših poteza”, rekao je Matejin za RSE.

Uz pregovore o novim koalicijama u Vojvodini, stižu i vesti da su kod Naprednjaka prešla dvojica poslanika Demokrata u Skupštini Vojvodine. Dok iz SNS-a odbacuju optužbe DS-a da ucenjuju i kupuju poslanike, funkcioner Demokrata Borislav Stefanović drugačijeg je mišljenja.

„Znate, meni je uvek čudno kada se neko ujutru probudi i shvati veličanstvenost i ispravnost politike gospodina Vučića, a do juče je podržavao Bojana Pajtića. Onako jedna instant amnezija o tome gde su bili do juče i šta su govorili i onda odjednom shvate da su Naprednjaci u stvari odlični“, kaže Stefanović.

Funkcioner Demokrata još navodi da veruje da ambicije Naprednjaka da preuzmu Vojvodinu neće biti ostvarene.

„Svakako je to namera SNS-a i siguran sam da će oni to pojačati narednih dana. Demokratska stranka će, kao i do sada, predstaviti svoj program i rezultate u Vojvodini koji su nesumnjivi i ja uopšte ne sumnjam u kapacitet gospodina Pajtića da će pronaći zajednički jezik sa gospodinom Čankom i gospodinom Pastorom da bi se sačuvala izborna volja građana iz 2012. godine na pokrajinskim izborima“, navodi Stefanović.

Od kada su Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez Vojvođanskih Mađara formirali većinu u Vojvodini, stranke pozicije na republičkom nivou više su puta pokušale da preslikaju odnos snaga i na pokrajinski nivo. Najpre su, odmah posle izbora, Naprednjaci preuzeli vlast u Novom Sadu, kada je iz koalicije sa Demokratama izašao Srpski pokret obnove. Po istom principu, usledilo je preuzimanje drugih opština u Vojvodini, dok su u nekima održani i lokalni izbori, a Naprednjaci odneli pobedu. U nastavku, sa mitinga u Novom Sadu zatražena je i ostavka vlade Vojvodine.

Naprednjaci ne odustaju, a izbor premijera vojvodine Bojana Pajtića za lidera na republici opozicione Demokratske stranke osnažio ih je u nameri da preuzmu vlast u Vojvodini, ocenjuje politikolog Jovan Komšić.

„Njegovo pozicioniranje kao prvog čoveka opozicije, bez obzira što on ne nagoveštava silazak sa pozicije predsednika pokrajinske vlade, može da bude dodatni motiv Srpskoj naprednoj stranci i njenim saradnicima na republičkom nivou i dodatni pritisak za rekonstrukciju vlade i ugožavanje većinske pozicije Demokratske stranke. Možda je verovatniji scenario neka vrsta prekompozicije, pa čak i popuštanje samog Bojana Pajtića i drugačije pozicioniranje vlade nego što bilo do sada“, ocenjuje Komišić.

U svakom slučaju Vojvodina ostaje na dnevnom redu Naprednjaka, a sve opcije i dalje su otvorene.

„Raspisivanje vanrednih izbora zavisi od šireg konteksta. Zavisi od pozicije i političkih prioriteta Naprednjaka na širem evropskom planu. Ne verujem da bi partneri iz Evropske unije bili previše srećni ponovno jakim emotivnim nabojima izborne kampanje u tako relevantnom delu Srbije kao što je Vojvodine. Sve opcije su otvorene i čini mi se da možda ova vlada i dočeka kraj svog mandata, a možda se početkom sledeće godine steknu razlozi i za raspisivanje izbora. Što bi rekli prognozeri, sva tri tipa - jedan, nula, dva su u igri“, navodi Jovan Komšić.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG