Dostupni linkovi

Vojvođani u Beogradu: "Gde su naše pare"


Protest u Beogradu

Oko dve stotine građana zatražilo je na protestu u Beogradu donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine. Predvođeni Nenadom Čankom, predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine, oni su na pisarnici Ustavnog suda ostavili inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije.

“Izgleda da ovde niko ne razume da postoji život van Beograda. Dok se ne uspostavi pravda za Vojvodinu ova zamlja ne može da kaže da je pravna država. Tu smo da ih podsetimo. Ako Srbija ne poštuje svoj ustav, ona nije država nego leglo kriminala. To nećemo dozvoliti,” poručio je Čanak.

Stranački prvaci LSV-a i građani kratko su se zadržali pred zgradama Skupštine Srbije i Ustavnog suda, gde je Nenad Čanak rekao da je u poslednjih deset godina Vojvodina “zakinuta” za skoro dve milijarde evra.

Nenad Čanak na protestu u Beogradu
Nenad Čanak na protestu u Beogradu

“Nadam se da će Ustavni sud reagovati. Podneli smo inicijativu, ljudi su došli da traže odgovor na pitanje šta je bilo sa Vojvodinom i njenim parama. Ponavljam da je ovo samo simbolično, a neka ostane mala tajna šta bi bilo kada bi bilo za ozbiljno.”

Okupljeni su nosili zastave Vojvodine, Srbije i Evropske unije, i transparente “Vojvodina naša dika” i “Gde ste sad ustavobranitelji”. Među njima su bili Jonike Tođeraš iz Banatskog Novog Sela i Jagoda Rajkov iz Kikinde koji su za RSE rekli da Vojvođani sve teže žive.

“Od 2001. godine mi smo budžet Srbije punili sa 45 do 50 odsto, a vratilo nam se sedam odsto. Mi na selu baš teško živimo. Ova vlast nam uzima sve kroz cenu kukuruza. Mi smo stalno u gubitku,” kaže Tođeraš.

“Ostali smo goli i bosi. Sram ih bilo. Grade Beograd na vodi umesto da nam daju hleba. Hleb u Vojvodini skuplji je nego ovde u Beogradu. Eh, kad bi mi dobili ono što je naše… Mnogo bi se promenilo. Ja sam svoje proživela, ali omladina treba da živi,” rekla je Rajkov.

Prema Ustavu Srbije, vojvođanski budžet iznosi najmanje sedam odsto republičkog budžeta. Iako su republičke i pokrajinske vlasti u više navrata najavljivale Zakon o finansiranju Vojvodine, ostalo je nejasno da li će biti donet pre ili posle pokrajinskih izbora na proleće. Pitanje kada će Srbija to učiniti u više navrata postavljala je i Evropska unija.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG