Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kragujevac: Stanovi u zamenu za kasarnu

update

Kasarna u Kragujevcu, avgust 2010, foto: Branko Vučković
Vojska Srbije i rukovodstvo grada Kragujevaca još nisu postigli dogovor o ustupanju kasarne Vojvoda Radomir Putnik, koja je 1999. godine bombardovana, a potom i napuštena.

Ova kasarna, površine osam i po hektara koja se nalazi u centru Kragujevca, nije u funkciji od 1999. godine, kada je razorena NATO projektilima.

Kragujevac i Vojska Srbije započeli su 2003. godine pregovore o razmeni kasarne Vojvoda Radomir Putnik za stanove, ali ona i dalje zarasta u korov i travu dok preostali objekti propadaju.

Dragan Šutanovac, ministar odbrane kaže da očekuje efikasno rešavanje ovog problema i brzu finalizaciju višegodišnjih pregovora oko rešavanja statusa kasarne.

“Mislim da ćemo napraviti adekvatan dogovor i da ćemo vrlo brzo ići u pravcu njegove finalizacije. U poslednjih šest meseci imamo veliki iskorak u pravcu razmene nepokretnosti koje nisu perspektivne sa aspekta vojske, ali koje su perspektivne sa aspekta razvoja gradova. To je još jedan od kapaciteta Vojske Srbije koji mogu da se stave u funkciju razvoja gradova, kao što je Kragujevac”, kaže Šutanovac.

Deo nadoknade i u novcu


I Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca očekuje da će “pitanje kasarne biti rešeno na obostranu korist”, jer je grad spreman da vojnu imovinu
Vojska Srbije je u decembru 2008. godine izrazila spremnost da to zemljište na kome se nalazi kasarna ustupi gradu Kragujevcu koji bi joj, na ime nadoknade, dao 35 stanova, a ostatak procenjene vrednosti isplatio u novcu.
novčano nadoknadi ili da Vojsci za nju ustupi stanove.

“Sve je u proceduri i ja se nadam da će procena Poreske uprave biti na nivou one procene od pre tri, četiri godine, kada je grad i prihvatio tu ponudu. Međutim, Direkcija za imovinu tada nije reagovala i mi nismo završili ono što smo želeli sa kasarnom Vojvoda Radomir Putnik”, kaže Stevanović.

Vojska Srbije je u decembru 2008. godine izrazila spremnost da to zemljište na kome se nalazi kasarna ustupi gradu Kragujevcu koji bi joj, na ime nadoknade, dao 35 stanova, a ostatak procenjene vrednosti isplatio u novcu.

Tada je dogovoreno da od preuzimanja budu izuzete zgrade komande i vojne menze u kojoj su smeštene porodice 16 oficira bivše JNA izbegle iz iz nekadašnjih jugoslovenskih republika.

Vojska je u međuvremenu promenila ponudu koju grad iz finansijskih razloga nije mogao da prihvati, pa je kasarna ostala crna rupa u centru Kragujevca.

NATO je u maju 1999. godine bombardovao kasarnu kada su dve stare zgrade iz 19. veka pogođene sa tri projektila. Komanda korpusa je tada sopštila da je autobus pun vojnika napustio kasarnu pet minuta pre bombardovanja i ona je od tada praktično bez vojnika.

Krajem 2007. godine deca, koja su se igrala u krugu napuštene kasarne, pronašla su tri ručne bombe, dva topovska udara i oko dve stotine metaka za automatsku pušku, a deo tog arsenala su odnela kućama.

Nakon tog incidenta, Vojska Srbije je pojačala obezbeđenje kasarne koja zarasta u korov i travu, a objekti u njoj i dalje propadaju.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG